header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow САОПШТЕЊА arrow Уредништво: Између светости и самообмане - из разговора са једним духовником (2)
Уредништво: Између светости и самообмане - из разговора са једним духовником (2) Штампај Е-пошта
четвртак, 05 новембар 2020

БОЖИЈИ УГОДНИК СВЕТИ САВА И ПРЕЛЕШЋЕНИК ФРАЊО АСИШКИ  - БОГОХУЛНО ПОРЕЂЕЊЕ ПОКОЈНОГ АМФИЛОХИЈА

Митрополит Амфилохије је био екумениста, а морамо знати да екуменизам није забрањен зато што неко „мрзи“ римокатолике и протестанте, него зато што су ти људи у духовној прелести – самообмани, и дуготрајно општење с њима такође води у прелест онога ко општи с јеретицима. Такав прима духа који руководи неком јересју.

То значи да узроци раскида молитвених и евхаристијских односа, до кога је дошло између Православне Цркве и паписта пре приближно десет векова, немају само догматску, канонску и обредну страну, већ и унутрашњу, духовну, која се назива аскетском и директно проистиче из догматског система ове или оне хришћанске конфесије. И чак ако ми, православни, успемо да усагласимо с римокатолицима сва различита или чак међусобно противречна одређења у области догматике, канонског и црквеног права (ако је и могуће овако нешто, могуће је само на речима, о чему сведочи све искуство црквене историје), онда је управо с унутрашњим, духовним животом све далеко сложеније.

Просудите сами: можемо ли се с лакоћом одрећи оне молитвене праксе, оних метода духовног живота и аскезе, накупљених током многих векова од стране неколико десетина покољења? То је унутрашње, или ако хоћете, нешто већ урођено, стога је потпуно незамисливо и немогуће оставити га, променити једном и заувек, изненада започети друкчији живот.

А разлике између православних и римокатолика су у овој области толико суштинске да падају у очи свакоме ко се иоле суочавао с оваквим питањима, ко је макар у најопштијим цртама упознат са светоотачким учењем о молитви и духовном делању.

И наравно, када се ради о унутрашњој, скривеној пракси духовног живота, потребно је истраживати на примерима житија светих, јер су управо свети потпуно изразили црквену истину живота, управо су свети проповедници учења Цркве и показатељи њених идеја, управо су они вођи народа и обрасци за угледање, управо су они у потпуности упили и ваплотили у свом животу онај молитвено-аскетски подвиг о коме учи њихова Црква.

   Где је духовна самообмана, ту је и сваки вид лажне светости. Колико је опасно упасти у прелест, говори нам литература свих Светих Отаца. Стање прелести се карактерише надменошћу. По чврстом уверењу Светитеља Игњатија Брјанчанинова и Теофана Затворника, као и оптинских стараца, позната књига „О подражавању Христу“ Томе Кемпијског (15. в.), као и маса друге римокатоличке и протестантско-секташке верске литературе написана је у стању прелести. Као најпознатији пример прелести, оци попут светог Игњатија Брјанчанинова наводе Фрању Асишког, кога је покојни митрополит поредио са нашим Светим Савом, догматски и подвижнички беспрекорним Божјим угодником. 

Свети Сава

Фрањо Асишки (+1226.), један од најпознатијих римокатоличких светаца дуго се молио (притом је прелесно карактеристичан предмет његове молитве) „за две милости“: „Прва је да могу да… осетим све патње, које си Ти, Најслађи Исусе искусио у Твојим мукотрпним страдањима. И друга милост је… – да… могу да осетим… неограничену љубав, којом си горео Ти, Сине Божји.“ (Нису осећања сопствене греховности и недостојности узнемиравала Фрању, већ отворено претендовање на једнакост са Христом!). За време ове молитве Фрањо је „осетио да се потпуно претворио у Исуса“, Којег је у истом тренутку угледао у обличју шестокрилог серафима.

Римокатолички лажни светац Фрањо Асишки

После једног виђења код Фрање су се појавиле болне крвоточиве ране (стигме) – трагови „страдања Исусовог“. Природа ових стигми је врло добро позната у психијатрији: непрекидна концентрација на Христовим страдањима на крсту изузетно узбуђује нерве и психу човека и уз дуготрајне вежбе може да изазове ову појаву. Овде нема ничег благодатног, јер у таквом састрадавању (compassio) Христу нема истинске љубави, за коју је Господ директно рекао: „Ко има заповијести Моје и држи их, то је онај који Ме љуби“ (Јн. 14, 21). Зато је потурање машталачких доживљаја „састрадавања“ уместо борбе са својим старим човеком једна од најтежих грешака у духовном животу, која је доводила и доводи многе подвижнике до умишљености, гордости, до очигледне прелести, која је често повезана с директним психичким поремећајима (тако је прелешћени Фрања проповедао птицама, вуку, грлицама, змијама, цвећу, његов свештени страх према ватри, камењу, црвима).

Сам циљ који је себи поставио Фрањо („Радио сам и желим да радим… зато што то доноси част“, желим да пострадам за друге и да искупим туђе грехове) сведочи о томе да он не види свој пад, своје грехове, односно, сведочи о његовом потпуном духовном слепилу.

Нису случајне његове речи на крају живота: „Сматрам да нема ниједног сагрешења које нисам искупио исповешћу и покајањем.“ И речи изговорене пред смрт: „Испунио сам оно што је требало да испуним.“

Поређења ради навешћемо исти предсмртни моменат из живота преподобног Сисоја Великог (5. в.). „Окружен у тренутку своје смрти братијом, у тренутку кад као да је разговарао с невидљивим лицима Сисоје је на питање братије: „Оче, реци нам, с ким разговараш?“ одговорио: „Дошли су анђели да ме узму, али их ја молим да ме оставе на још кратко време да се покајем.“ А кад се браћа, знајући да је Сисоје савршен у врлинама успротивише: „Ти немаш потребе за покајањем, оче“. Сисоје одговори следеће: „Заиста не знам да ли сам макар почео да се кајем.“ Ово дубоко поимање свог несавршенства је главна црта која одликује све истинске свеце и то је најважнија карактеристика истинитости откровења која они добијају.

Свеце наше Цркве увек је одликовало најдубље смирење. Они се до саме смрти моле да им Бог да покајање и да почну испочетка.

Смирење налаже да светости, било којој, приступамо озбиљно. Али, новотарство је учинило своје: тако је архиразбојник екуменистички, Вартоломеј фанарски, канонизовао монахињу Марију Скобцову, која јесте страдала у нацистичком логору, али која је била својеврсни „женски Берђајев“ и чије је учење сасвим у складу са јересима које је наметао инстутут светог Сергија у Паризу. (https://www.blagogon.ru/articles/208/). Таква је и фанарска канонизација архимандрита Софронија Сахарова, чија је духовност имала примесе окултизма и кабале (http://www.blagogon.ru/biblio/974/print ).

Не пита се више Бог ко је светац – сада се о томе питају надмени модернисти. Будимо опрезни! Свакоме желимо рај, али спасење је једно, а светост нешто друго. Није сваки спасени светац!  

Наставиће се...

 

Повезани текстови:

- Уредништво: Велики грех према покојнику - из разговора са једним духовником (1)

- Уредништво: Саопштење поводом богохулних и мрачних појава око смрти и сахране митрополита Амфилохија

Последњи пут ажурирано ( субота, 07 новембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.