header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Раскол у Кипарској Цркви? Штампај Е-пошта
четвртак, 05 новембар 2020

 Четворица митрополита Кипарске Цркве устала против одлуке њеног поглавара да призна такозвану „Православну цркву Украјине“

         Архиепископ кипарски Хризостом II крајње оштро је говорио 2. новембра у вези са позицијом четворице чланова Синода кипарске архиепископије - митрополита лимасолског Атанасија (напустио Литургију на којој је Хризостом поменуо тзв. "митрополита" Епифанија - овде:), Кикоса Никифора, Тамаша Исаије, као и епископа аматског Николе, који су се успротивили признању аутокефалије укро-фашистичке секте зване Православна црква Украјине и ступања у канонско општење са њом. У интервјуу за лист „Kathimerini“, који цитира "Orthodox Times", архиепископ кипарски назвао је завером ичетвороглавом парасинагогомчетворицу епископа, за које сматра да заслужују рашчињење.

Хризостом је подсетио да је Константинопољска патријаршија била извор аутокефалности за све Православне Цркве, укључујући и руску, осим за четири Апостолска трона Истока. Ова појава, према његовом мишљењу, настала је због чињенице да је Цариградска патријаршија та која „уступа своју територију“ новоствореним аутокефалним Црквама. „У случају Украјине, то је била епархија Васељенске патријаршије, коју су само предали на управљање Руској Цркви“, подсетио је Хризостом.

Архиепископ је рекао да је Константинопољска патријаршија након пада комунизма обратила Руској Православној Цркви Московске патријаршије са захтевом да се врати у статус кво, што је тадашњи патријарх Алексеј одбио. Хризостом је приписао Московској патријаршији следеће претензије: „У Грузији је узела две епархије, две епархије из Украјине [на Криму], више од половине православних примила је из Пољске, узела је епархије из Румуније. Ко им је дао право да оснују аутокефалну Цркву у Америци? То мешање у туђу јурисдикцију изазвало је потрес у читавом Православљу“.

Како је признао архиепископ Хризостом, он је сматрао целисходним да митрополитима Кипарске Цркве не саопштава раније намеру да помиње Кијевског митрополита „да се не би замерао и не свађао с њима“. Враћајући се на демарш четворице епископа, поглавар кипарске архиепископије рекао је:

„Оно што су они урадили, кад су се четворица састали без мене, назива се парасинагогом и строго се кажњава рашчињењем... Желим да видим докле ће ићи њихова недела. Митрополит кикски је старији, има право да говори више. Али митрополит тамаски је још увек дете, и он мене да осуђује! То је неморално, јер сам га ја рукоположио. Срам га било!"

 

Извор: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( субота, 07 новембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.