header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Чланови Синода Кипарске Цркве прекинули саслуживање с њеним поглаваром Штампај Е-пошта
уторак, 10 новембар 2020
          Предстојатељ Кипарске Цркве Хризостом мора да повуче своју личну, произвољну одлуку о признању укро-фашистичке секте зване „Православна црква Украјине“, донету против воље Синода.

Чланови Светог Синода Кипарске Православне Цркве престају да саслужују са архиепископом кипарским Хризостомом и неће се састајати с њим док Синод не донесе одлуку о по питању признавања „ПЦУ“. Ово је изјавио митрополит тамасоски и орињски Исаија, известио је у уторак 10. новембра 2020. грчки ресурс Philenews.

Владика је нагласио да сви они који се не слажу са помињањем Епифанија као поглавара неће са њим саслуживати ако на позив архиепископа стигне на Кипар. Према његовим речима, сада се Кипарска Црква суочава са потенцијалним расколом, а да ли ће се ситуација нормализовати зависи од архиепископа Хризостома.

Он је појаснио да би кипарски поглавар могао да сазове Свети Синод ради разматрања  ситуације са признањем Епифанија и подсетио да су четири митрополита то већ јавно затражила.

Међутим, приметио је митрополит Исаија, из изјава архиепископа Хризостома следи да је спреман да Синоду преда на разматрање само она питања о којима ће, како и сам верује, имати већину гласова.

 „Не слажемо се са менталитетом који води индивидуалном деловању, далеко од колективитета који би требало да има Свети Синод, који доноси колективне одлуке“, рекао је митрополит тамасоски, додајући да „то не значи да желимо да увек буду испуњене наше жеље“.

Што се тиче саслуживања са архиепископом Хризостомом, кипарски епископ је изјавио да не може саслуживати ни са ким који помиње Епифанија, јер би то значило да он признаје некога ко није правилно хиротонисан.

 „Такође не могу да служим са Епифанијем или његовом пратњом, нити да им допустим да верницима дају Свете тајне. Не могу да им дозволим да уђу у моју митрополију “, рекао је митрополит Исаија, додајући да ово није манифестација хира или себичности, већ нежељење да се сукоби са својом јерархијском свешћу.

Одговарајући на питање о ставу који треба да заузме Кипарска Црква, рекао је да би, иако се не слаже, било боље да остане неутрална како би се дало више времена за проналажење прихватљивог решења.

Подсећамо да је митрополит тамасоски Исаија раније изјавио да се епископ не може потчинити нарушавању Предања Цркве.

 

Извор: "Борба за веру"

 

 Повезати текстови:

Четворица митрополита Кипарске Цркве устала против одлуке њеног поглавара да призна такозвану „Православну цркву Украјине“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 10 новембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 65 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.