header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Скупштина усвојила нови "Корона закон" - шприцаће нас на силу, по налогу сатаниста из СЗО
Скупштина усвојила нови "Корона закон" - шприцаће нас на силу, по налогу сатаниста из СЗО Штампај Е-пошта
четвртак, 12 новембар 2020
           Једна од најважнијих новина јесте она у члану 33 Закона, а подразумева могућност увођења ванредне имунизације. Даном ступања на снагу овог закона вакцинација ће моћи да буде препоручена или обавезна.

 

Наређује се актом министра здравља, у складу са препорукама Светске здравствене организације, на предлог Института за јавно здравље Србије и уз сагласност Републичке стручне комисије за заразне болести.

До сада је вакцинација била обавезна само за лица у посебном ризику од болести: хепатитиса Б, грипа, менингококне болести, обољења изазваних стрептококом пнеумоније и хемофилусом инфлуенце Б, варичеле, инфекције изазване респираторним синцицијалним вирусом.

+ + +


          Кућна изолација, самоизолација, карантин, кућни карантин - неки су од термина које смо у осам месеци колико корона вирус постоји у Србији небројано пута чули. Ипак, многима није било јасно какве су разлике и шта тачно ови термини значи, као ни шта треба да раде када им једна од тих мера и буде прописана. Нови Закон о заштити становништва од заразних болести који је сутра у Скупштини требало би да стави тачку на све недоумице.

У измењеном Закону јасно је дефинисано како треба поступати у којој ситуацији, која су овлашћења надлежних, али и прописује ко и у којим условима треба да иде у кућну изолацију, а ко у кућни карантин.

 

"Блиц" је издвојио тај део Закона и разјашњавамо све досадашње недоумице.

Кућна изолација

Како стоји у новом Закону кућна изолација је мера којом се налаже лечење у кућним условима и ограничава слобода кретања оболелим од заразне болести који су оболели, али код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака заразне болести.

Такође, кућна изолација се прописује и оболелим од заразне болести код којих тежина болести не захтева лечење у болничким условима, током периода заразности.

Ова мера се примењује када је у току епидемија заразних болести од већег епидемиолошког значаја, какав је сада случај са корона вирусом и у складу је са законима и другим прописима.

Ову меру прописује доктор медицине специјалиста за инфективне болести или други доктор у складу са наредбом министра, о чему обавештава епидемиолога територијално надлежног института, односно завода за јавно здравље или друге надлежне здравствене установе.

Ближе услове и начин одређивања мере, органе, односно службе задужене за контролу и начин вршења контроле поштовања мере кућне изолације прописује Влада, стоји у овом закону.

Карантин у кућним условима

Карантин у кућним условима је мера којом се ограничава слобода кретања лица и налаже праћење здравственог стања здравим лицима која су била или за која постоји сумња да су била у контакту са лицима зараженим од заразне болести.

Мера карантина у кућним условима такође се се примењује у току епидемија заразних болести од већег епидемиолошког значаја.

 

У овом случају специјалиста епидемиологије надлежног завода, односно института за јавно здравље или друге надлежне здравствене установе је тај који одређује која лица ће ићи у карантин у кућним условима.

Даље, он обавештава санитарног инспектора о лицима којима је потребно одредити меру карантина у кућним условима како би инспектор донео одговарајуће решење.

Потом се лицу које треба да иде у карантин дају објашњена о начину понашања и свему што је неопходно да зна да би поменуту меру поштовао.

Када је реч о дужини трајања карантина у кућним условима оно је у складу са дужином трајања максималне инкубације одређене заразне болести, почев од момента последње изложености извору инфекције.

Карантин за путнике и децу

Мера карантина у кућним условима може се применити и према путницима у међународном саобраћају који улазе у Републику Србију из државаса неповољном епидемиолошком ситуацијом.

Запосленим лицима којима је одређена мера карантина у кућним условима, за време проведено у карантину у кућним условима припада одговарајућа накнада зараде, односно плате, у складу са законом, а решење санитарног инспектора о одређивању мере карантина истовремено представља и потврду о спречености за рад док та мера траје.

Ако се мера карантина у кућним условима одређује детету које није навршило 14. годину живота или лицу које није у стању да се само стара о себи и о заштити својих права и интереса, решење се издаје родитељу, односно старатељу.

Родитељу, односно старатељу детета предшколског узраста или лица које не сме да буде остављено без надзора по закону, решење санитарног инспектора истовремено представља и потврду о спречености за рад док траје мера карантина у кућним условима одређена тим решењем.

 

Извор:  "Блиц"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 12 новембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.