header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Скупштина усвојила нови "Корона закон" - шприцаће нас на силу, по налогу сатаниста из СЗО
Скупштина усвојила нови "Корона закон" - шприцаће нас на силу, по налогу сатаниста из СЗО Штампај Е-пошта
четвртак, 12 новембар 2020
           Једна од најважнијих новина јесте она у члану 33 Закона, а подразумева могућност увођења ванредне имунизације. Даном ступања на снагу овог закона вакцинација ће моћи да буде препоручена или обавезна.

 

Наређује се актом министра здравља, у складу са препорукама Светске здравствене организације, на предлог Института за јавно здравље Србије и уз сагласност Републичке стручне комисије за заразне болести.

До сада је вакцинација била обавезна само за лица у посебном ризику од болести: хепатитиса Б, грипа, менингококне болести, обољења изазваних стрептококом пнеумоније и хемофилусом инфлуенце Б, варичеле, инфекције изазване респираторним синцицијалним вирусом.

+ + +


          Кућна изолација, самоизолација, карантин, кућни карантин - неки су од термина које смо у осам месеци колико корона вирус постоји у Србији небројано пута чули. Ипак, многима није било јасно какве су разлике и шта тачно ови термини значи, као ни шта треба да раде када им једна од тих мера и буде прописана. Нови Закон о заштити становништва од заразних болести који је сутра у Скупштини требало би да стави тачку на све недоумице.

У измењеном Закону јасно је дефинисано како треба поступати у којој ситуацији, која су овлашћења надлежних, али и прописује ко и у којим условима треба да иде у кућну изолацију, а ко у кућни карантин.

 

"Блиц" је издвојио тај део Закона и разјашњавамо све досадашње недоумице.

Кућна изолација

Како стоји у новом Закону кућна изолација је мера којом се налаже лечење у кућним условима и ограничава слобода кретања оболелим од заразне болести који су оболели, али код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака заразне болести.

Такође, кућна изолација се прописује и оболелим од заразне болести код којих тежина болести не захтева лечење у болничким условима, током периода заразности.

Ова мера се примењује када је у току епидемија заразних болести од већег епидемиолошког значаја, какав је сада случај са корона вирусом и у складу је са законима и другим прописима.

Ову меру прописује доктор медицине специјалиста за инфективне болести или други доктор у складу са наредбом министра, о чему обавештава епидемиолога територијално надлежног института, односно завода за јавно здравље или друге надлежне здравствене установе.

Ближе услове и начин одређивања мере, органе, односно службе задужене за контролу и начин вршења контроле поштовања мере кућне изолације прописује Влада, стоји у овом закону.

Карантин у кућним условима

Карантин у кућним условима је мера којом се ограничава слобода кретања лица и налаже праћење здравственог стања здравим лицима која су била или за која постоји сумња да су била у контакту са лицима зараженим од заразне болести.

Мера карантина у кућним условима такође се се примењује у току епидемија заразних болести од већег епидемиолошког значаја.

 

У овом случају специјалиста епидемиологије надлежног завода, односно института за јавно здравље или друге надлежне здравствене установе је тај који одређује која лица ће ићи у карантин у кућним условима.

Даље, он обавештава санитарног инспектора о лицима којима је потребно одредити меру карантина у кућним условима како би инспектор донео одговарајуће решење.

Потом се лицу које треба да иде у карантин дају објашњена о начину понашања и свему што је неопходно да зна да би поменуту меру поштовао.

Када је реч о дужини трајања карантина у кућним условима оно је у складу са дужином трајања максималне инкубације одређене заразне болести, почев од момента последње изложености извору инфекције.

Карантин за путнике и децу

Мера карантина у кућним условима може се применити и према путницима у међународном саобраћају који улазе у Републику Србију из државаса неповољном епидемиолошком ситуацијом.

Запосленим лицима којима је одређена мера карантина у кућним условима, за време проведено у карантину у кућним условима припада одговарајућа накнада зараде, односно плате, у складу са законом, а решење санитарног инспектора о одређивању мере карантина истовремено представља и потврду о спречености за рад док та мера траје.

Ако се мера карантина у кућним условима одређује детету које није навршило 14. годину живота или лицу које није у стању да се само стара о себи и о заштити својих права и интереса, решење се издаје родитељу, односно старатељу.

Родитељу, односно старатељу детета предшколског узраста или лица које не сме да буде остављено без надзора по закону, решење санитарног инспектора истовремено представља и потврду о спречености за рад док траје мера карантина у кућним условима одређена тим решењем.

 

Извор:  "Блиц"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 12 новембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОЗИВАМО ВАС ДА СВОЈИМ ДОНАЦИЈАМА ПОМОГНЕТЕ ОПСТАНАК И СТАБИЛНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

+ + +
 
"...О свим тим противприродним гресима, тим изопаченостима, старац Јефрем Аризонски саветовао је да исповедник супружнике о томе на исповести пита директно, јер их многи не сматрају изопаченошћу, па их зато и не исповедају. Они мисле да су таква огавна дела нормална, као што су такозвани орални секс и хомосексуални односи (извините што морам да кажем наглас). Све ово је апсолутно недопустиво, то је девијација."

Архимандрит Сава Светогорац

 
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.