header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Протосинђел Мелентије Јаковљевић: Света милешевска епархија под управом неморалних (2)
Протосинђел Мелентије Јаковљевић: Света милешевска епархија под управом неморалних (2) Штампај Е-пошта
субота, 14 новембар 2020
        Протосинђел Мелентије Јаковљевић о истинитим догађањима у милешевској епархији и самовољи владике и његових поданика, а све на штету православне вере. Наставак (први део овде:).

Иначе, због јавности, да се зна, благочестива породица Оташевић даје своје имање у селу Брезна епархији милешевској, да се на том имању у наредном периоду подигне манастир, а све по благослову епископа. Међутим, актуелни владика милешевски Атанасије Ракита не жели ни да чује да се у селу Брезна подиже "тамо неки исихастички манастир", како он каже. Пошто владика не жели ни да чује о томе, породица Оташевић је у плану, да своје имање препише на оца Мелентија, уз услов да он касније или по његовој смрти то имање пређе на власништво епархије милешевске. И због овог парчета земље, владика милешевски Атанасије Ракита са својом свитом "попова" диже толику буку и галаму, као да се отима црквено земљиште, а не супротно. И ово је очит пример да владика Атанасије Ракита не ради у корист СПЦ и епархије милешевске. Људи су спремни и жели да поклоне имање својој цркви, а само он, Атанасије Ракита, то не жели. Већ он напротив жели да продаје црквену имовину, као што је случај са "калуђерским пољем" у Прибоју, а што, на славу Божију, није добио одобрење ЕУО епархије милешевске. Изгледа да актуелни владика милешевски никада није чуо за ону народну: зрно по зрно погача... 

Дана 09. јула 2020. године шаљем молбу (Бр. Акт. 7 од 09.07.2020. год.), где тражим благослов за изградњу манастира на подручју милешевске епархије. У септембру почињем, уз помоћ братије, (а на већ давно обећаном земљишту породице Љубивоја и Рајка Оташевић) градити две шупе у селу Брезна и да их користим као испоснице за молитвено тиховање и касније за манастир по благослову владике. То завршавам у периоду од 10 до 18. септембра ове године. Већ 21. септембра 2020. године, заседа Преосвећени владика милешевски са свитом и доносе одлуку да немам благослов за градњу манастира. И одмах након заседања, актуелни архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Драган Видаковић креће у акцију узнемиравања породице Оташевић (које су иначе прве комшије). Тако већ 22.09.2020. године, отац Драган зове брата Љупчета и пита га, "зашто се даје имање за градњу "манастира"?" А отац Горан Крстић, секретар епископа, дана 25.09.2020. године, позива ме преко телефона и говори: "да нисам добио дозволу за градњу манастира". Ја им на то одговарам са "Амин".

Манастир Свете Тројице код Нове Вароши

На Крстовдан 27.09.2020. године, у поподневним сатима телефоном ме зове архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић и тражи састанак са мном, а у присуству горе поменутог архијерејског намесника прибојског и владикине десне руке протојереја Николе Перковића (сем оца Николе Перковића, десна рука владике Атанасија су и архимандрит Теофил, отац Горан Крстић и отац Станко Благојевића). Ја пристајем на састанак и ту почиње расправа. Прво полако креће њихово убеђивање, па блага претња, и на крају молба да се одустане од даривања земљишта и градње шупа, јер владика није дао благослов за градњу новог манастира. Отац Драган Видаковић видно узнемирен почиње да виче и да ми прети, а ја му ту одговорим "да не галами" и покажем му да изађе напоље. Рекох им да ово земљиште иде на корист нашој Цркви, да би било добро да владика да свој благослов да се у наредном периоду подигне манастир. Ја сам писао и тражио молбу за градњу манастирског конака, јер ја немам конак и да живим у сали основне школе, а да те шупе добро дошле као испоснице за молитвено тиховање. Пошто нисмо могли да нађемо заједнички језик, ја ту завршавам своје излагање са речима: "пазите се, Брезне". Састанак се прекида и сва тројица одлазе. Намесник прибојски отац Драган и отац Никола одлазе у село Брезну на имање породице Оташевића, без њихове сагласности улазе на приватни посед, улазе у те шупе и врше преметачину. Сутрадан, резервни владикини играч, отац Станко са оцем Николом поново ступају на сцену. На устима им молба, да ја тамо не смем ништа да градим, а све љубави владике ради.

Отац Мелентије

И даље ме чуди, шта се то дешава, па се епископ милешевски Атанасије толико узбунио, због обичних шупа и парчета земље. Нешто ту смрди. Убрзо дознајем, да је владика Атанасије обећао председнику општине Прибој и дао благослов да направи нови манастир, без одобрења Светог Архијерејског Синода, оцу Данилу из манастира Дубраве на Увцу (епархија жичка). Немам ништа против, нека се граде светиње, а отац Данило је клирик Жичке епархије и он не може по канону да држи манастире у две епархије. Али и то нека им, нека раде шта хоће, само ми није јасно зашто им сметају те шупе. Од 29.09.2020. године не престаје прогањање и претње породици Оташевић и мени. Све до 13.10.2020. године, стални су притисци.  Ја сам им мало припретио, и они се донекле смирују. На жалост, ово је тако, али истинито. Чак сам се и Кабинету патријарха обратио о овом проблему (11.10.2020. године). Поново подносим молбу (28.10.2020. године) за изградњу манастира у моје име и име одбора за градњу. Истог дана креће владикина помама за људима, те уговара и шаље позиве да дођу на састанак у двор, али без мене. Они то одбијају, и владика нас позива све на разговор. Позив стиже и мени уз претњу: показаћу ти ја. Састанак је заказан за 29.10.2020. године у 19 часова.  На састанак долазим само ја, иако је и породица Оташевић добила позив. И ту креће предавање и држање слова о закону и моралу од стране владике Атанасија. Убрзо након тога напуштам састанак, јер не могу да слушам шупљу причу.

Пошто мени владика држи слово о моралу, убрзо и ја подносим тужбу против владике Атанасија Раките Црквеном суду епархије милешевске. Тужбу подносим 15.10.2020. године, а разлог због чега подносим тужбу против владике Атанасија јесте трошење епархијског новца, раскошно живљење и не пастирска брига према клиру и народу.

Јавност треба да зна, да владика Атанасије својим начином живота изазива велику саблазан међу народом. Троши велике количине епархијског новца. Тако узима нов аутомобил, јер је свој слупао у Чачку. О томе се увелико крије, како од новинара, тако и од народа. Нико о томе не сме да сазна да је аутомобил слупан. Истог дана купује нову Шкоду, а епархија већ има нов комби. Од толике епархијске шуме, која се сече у недоглед, владика одлучује да се греје на пелет. Епархија има у поседу преко 2000 хектара шуме, која се сече без икаквог надзора. И сада се поставља питање: где одлазе тај новац од сече шуме? Док у манастиру Милешеви гради нову радионицу, мени не дозвољава градњу манастирског конака. А да не говорим о духовном стању у епархији милешевској. У манастиру Дубница већ одавно се не служи Света Литургију. Мени држи слово о монаштву, а отераше јеромонахе Максима и Гаврила и старог архимандрита Макарија. Зашто је отишао отац Павле? О појединим свештеницима да и не говорим. Телефоном зову вернике и моле их да дођу на Литургију. А децу терају под претњом, да ће добити лошу оцену, ако не дођу у цркву. То раде твоји свештеници владико Атанасије. Пола свештеника ти је у свађи, очит пример Нова Варош. А какви попови, такав и владика. Сећаш ли се, драги владико, кад си једном честитом вернику и брату у Христу, који је у нововарошкој општини изградио цркву у свом селу, рекао: "а ти оно правиш неку цркву"? Због чега тако владико. Уместо да га одликујеш Орденом и захвалницом ти му се још подсмеваш. А зашто? Само зато што је добар са владиком Филаретом. Од твојих не булозних изјава смеју нам се остале вере на овом простору, како ниси свестан које глупости чиниш. А овде су и крст, криж и полумесец. Мене оптужујеш да сам врачар. Сећаш ли се када си служио Свету архијерејску службу у манастиру Свете Тројице у Горњој Бистрици и када си ме питао: колико ти дају? Мислећи на верни народ и новац, пошто ме оптужујеш да сам врачар. Само ти је новац у глави. А отац Николај из Куманице, намесник Драган прибојски, намесник Игор пријепољски, намесник нововарошке цркве Радмило испод руке ти доносе пара. Само реци колико владико и новац је ту. А народ јадни у беди и сиромаштву живи. И ви кажете: Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа. Којем "богу" се ви молите?

Ма устани куко и мотико па очисти двориште од зла.

 Браћо монаси и монахиње (и владике су монаси) који сте доживели и доживљавате ово и слично, устанимо на молитву. Да се сакупимо на заједничку молитву и истребимо жито од кукоља. Па макар био ја први међу њима. Ја ћу да ставим своје обе руке и главу на Свето Јеванђеље да говорим истину. Устани  монаше и бори се за Христа Васкрслога. И Њега су гонили и нас ће. Да се помолимо да дођу они који су од Бога дани, а не од људи изабрани.

Мир вам и радост од Господа нашега Исуса Христа.

Ја, протосинђел Мелентије Јаковљевић, манастир Свете Тројице у Горњој Бистрици - милешевска епархија.

Последњи пут ажурирано ( субота, 14 новембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 59 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.