header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СРБОЦИД arrow Папистима се баш жури са папином посетом Србији и признају...
Папистима се баш жури са папином посетом Србији и признају... Штампај Е-пошта
уторак, 17 новембар 2020

 "...takav događaj neće proći bez "odobrenja ili dogovora" s RPC-om, pogotovo dok je na čelu SPC-a patrijarh Irinej (овде:)

После интервјуа „Политици” могућа и посета папе Србији?

ЗАГРЕБ - Аналзирајући низ догађаја и сусрета црквених великодостојника на релацији Ватикан-Београд-Загреб, загребачки „Јутарњи лист” данас шпекулише са могућим доласком папе Фрање у Београд.

Према Јутарњем, могућност доласка папе у Београд произлази из неколико сусрета, посета, као и, како кажу, занимљивих наступа који скрећу пажању.

У те активности убрајају посету, средином октобра, апостолског нунција у Хрватској, монсињора Дорђо Лингве пожешком бискупу Антуну Шкворчевићу, да би нунције затим за јавност помало, према тумачењу листа, ненадано, заједно са њим и пакрачко-славонским епископом Јованом Ћулибрком посетио Јасеновац и у тамошној месној цркви Св. Николе предводио екуменску молитву.

Истовремено је, додају, у посети загребачком нунцију био и апсолутски нунциј у Београду Лућијано Суриани.

Заимљивим сматрају и то што је почетком новембра папа Фрања дао интервју београдској „Политици”, што, како наводе, многи виде као најаву његове посете Београду, али и уз напомену да се „наравно не зна када би се она могла догодити”.

Као аргумент наводе и то да папа Фрања одавно жели да посети Београд због, како кажу, његове екуменске политике, поготово успоставјања сарадње и везе са православљем, а СПЦ се, уз Руску православну цркву, сматра врло јаком и утицајном.

Колико је Србија важна за папу Фрању видело се, пише лист, у мају прошле године када је у интервију „Политици” кардинал Пјетро Паролин „експлицитно затражио православно-католичку сарадњу”.

Свему додају и недавни интервју надбискупа београдског Станислава Хочевара, који је о могућој посети папе рекао да Паролин није био у Србији ради припреме папине посете, али је, наводе, додао да је „нормално да Свети Отац жели да дође у Београд”.

Међу отежавајућим околностима папине посете Београду наводе да она не може бити реализована без сагласности Руске православне цркве, а поготово, како кажу, док је на челу СПЦ патријарх Иринеј.

Оцењују да председник Србије Александар Вучић не би имао ништа против папине посете, али би, кажу, о томе морао да се договори са врхом СПЦ-а, преноси Танјуг.

 

Извор: "Политика"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 17 новембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.