header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Самоумишљени источни папа Вартоломеј би да уистину буде папа
Самоумишљени источни папа Вартоломеј би да уистину буде папа Штампај Е-пошта
петак, 20 новембар 2020

 Патријарх Варфоломеј је изјавио да је потребно изменити еклисиологију и признати да у Православљу постоји „Први“ не само по части, већ и „са посебним пуномоћјима“…

Православни морају да се подвргну самокритици и преиспитају своју еклисиологију ако не желе да постану федерација цркава, слично ономе што постоји међу протестантима, рекао је константинопољски патријарх Вартоломеј у интервјуу за „Национални весник“, преноси грчка агенција црквених новости „Ромфеа.

Шеф Фанара, главне задатке свог рада види у обезбеђивању јединства у Православљу чији је врхунац назвао припремом и сазивањем Сабора на Криту 2016. године (Вартолемеј је лицемер, јер говори о јединству Православља иако је изазвао највећи раскол  у историји Православља управо сазивом, одржавањем и одлукама поменутог (разбојничког) „сабора“ на Криту – нап. „Борба за веру“). Према његовом мишљењу, критски сабор је винуо у први план Православље које „гледа у будућност и не сећа се пасивно и носталгично прошлости“. Оним Црквама које су одбиле да учествују на Сабору, „судиће историја“.

 „Ми, православци, морамо да подвргнемо себе самокритици и ревидирамо своју еклисиологију“, рекао је патријарх Вартоломеј, „ако не желимо да постанемо федерација Цркава протестантског типа“.

По његовим речима, проблем јединства може се решити ако се призна да у Православној Цркви постоји епископ који је виши од осталих епископа и има искључиву власт.

 „Будући да се у  нашој хиротонији за епископа заклињемо да ћемо се покоравати одлукама Васељенских Сабора, морамо признати да у недељивом Васељенском Православљу постоји један „Први“, не само по части, већ и Први“са посебним дужностима и канонским пуномоћјима које су додељене Васељенским Саборима

(Вартоломеј је лажов пар екселанс, јер ни један Васељенски Сабор никада није донео одлуку која допушта постојање „Првог“ по власти у Православној Цркви. Први по власти је управо Васељенски Сабор, али и он то постаје тек када све његове одлуке буду прихваћене црквеном рецепцијом, односно акламацијом свег клира и верног народа. У противном, тај сабор бива проглашен за разбојнички, што се догодило за такозваним Критским „сабором“ којим је изазван раскол у Правосланој Цркви већи од оног који је настао отпадањем Римске цркве 1054. године – нап. „Борба за веру“)

 

Извор: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( петак, 20 новембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 50 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.