header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Владање хришћанина у болести
Владање хришћанина у болести Штампај Е-пошта
четвртак, 19 новембар 2020

 Чувајући своје здравље, и избегавајући све што би му могло шкодити, хришћанин је дужан употребљавати нужна средства, да своје здравље поврати, када ма из какова узрока у болест падне. Пошто болести обично долазе од наших грехова и неупутна живота, а и од Бога ради опомене на кајање и поправку, треба да се Богу обраћамо с молбом, да нас исцели, а уједно да се старамо, да свој живот поправимо, чувајући се од грехова, као главних извора болести.


У ту сврху установљена је црквом тајна Јелеосвећења још у доба апостолско, да би верни помоћу вере и молитве налазили лека својим болестима. (Јак. 5, 14-15.). А премудри син Сирахов саветује: "Чедо ! у болести својој не пропуштај, него се моли Господу и Он ће те исцелити; одбаци грешење и очисти срце својеод свакога греха." (Сир. 38, 9-10.). Но употребљујући средства, која нам црква пружа, треба да се користимо и згодним лековима, које нам наука и искуство даје, те да зовемо у помоћ искусне лекаре, сматрјући их као оруђа Божије милости према нама: "Поштуј лекара ради потребе како ваља, јер је њега створио Господ, јер од Свевишњега је исцељење...Господ је створио од земље лекове и паметан човек их се не гади." (Сир. 38, 1-2.4.).

   Но ако поред свих средстава и лекова болест са свим отме мах, те опасност по живот наступи, треба да по закону уредимо са својим имањем, да се измиримо са својим ближњима и да нанесену штету подмиримо; па да се онда док смо још при , св. тајном покајања и причешћа за сваки случај спремимо и Божијој вољи предамо. На ово треба особито у тежим болестима строго пазити.

 

"Православна моралка", Сава Теодоровић, Нови Сад 1899, Фототипско издање Св. арх. синода СПЦ, Београд, 1991.

 

У тексту задржан оригинални правопис.

Последњи пут ажурирано ( субота, 21 новембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.