header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Важност јавнога Богослужења или против новотарије - кућне молитве уместо заједничких богослужења Штампај Е-пошта
субота, 21 новембар 2020

 Цел Богослужења је да покажемо нашу веру, љубав и наду према Богу. Но изјава наше побожности много је свечанија и већма одговара слави Божијој, када се показује јавно и у скупу. Сви хришћани треба да су међу собом спојени везом љубави и братства, па за то тај савез треба показати и заједничким Богослужењем, јер је оно најбољи начин, којим доказујемо наше јединство у вери, љубави и нади.

   Важност јавнога и заједничког Богослужења и обавеза према њему види се:

   а) из обећања И.Христа, да ће бити онде, где се двојица или тројица скупе у Његово име: "Јер где су два или три сабрана у моје име , онде сам ја међу њима." (Мат. 18. 20.). Стога је заповедио, да се на таквим скуповима свршује св. Евхаристија у Његов спомен.

   б) из примера св. апостола и првих хришћана који су се радо скупљали на молитву и "остајали у науци апостолској у заједници, у ломљењу хлеба и молитвама" у знак братске заједнице (Дела Ап. 2, 42.);

   в) јавно Богослужење даје јачу силу нашој молитви. Оно ју оживљава општим учешћем молитвеника и уклања оне сметње, које нам у домаћем животу посред животних брига и невоља не дају често ни времена, ни достојног расположења за искрену молитву Богу;

   г) заједничко јавно Богослужење јаче спаја хришћане у једну заједницу, у којој смо сви деца једнога Оца небеског и међу собом браћа; јер на јавној служби богаташ уз сиромаха, господар уз слугу, цар уз последњег му поданика, једанко приклањају своја колена пред небесним Оцем, кличући му као из једних уста и из једног срца: "Оче наш." Осим тога сви се у знак братства и једнакости причешћујемо од једнога хлеба и једне чаше.

 

   П р и м е д б а. Онима, који веле, да заједничко јавно Богослужење могу заменити домаћим молитвама, ваља приметити ово:

   а) да испуњавање једне дужности не даје нам права да се ослобађамо друге, тако исто строге дужности;

   б) да они, који ради домаћега Богослужења, напуштају јавно, могу лако да забаце и домаће, као што се то и догађа, особито стога, што човек има довољно брига и послова, који се морају на дому расправљати; а црква је место мира и душевнога одмора, где човек све своје мисли Богу посветити може;

   в) да домаћа молитва нема оног благотворног уплива на нас, кога призводи јавно Богослужење својим дивним обредима и песмама, које побожну хришћанску душу усхићују; што се на јавном Богослужењу свршује св. тајна причешћа и што је св. храм најзгодније место, где се човек узвишава до искреног размишљања о Богу и својој души.

   Јавно Богослужење има врло благотворан утецај на религијозно-морално васпитање народа; јер где се оно поштује и ревно посећује, тамо обично народ напредује у вери, побожности и моралу; тамо се осећа већа љубав к просвети, већа послушност к закону, и у опће већа љубав к реду и савкој пристојности - На против, где се пренебрегава јавно Богослужење, ту се опажа опадање вере, побожноси и морала; ту слаби међусобна љубав и слога, ту се шири безакоње, подивљалост, неред и непослушност закону и властима и т.д. По ревности или немарности народа према јавном Богопоштовању може се често познати напредак или назадак у народном животу.

 

 Напомена: У тексту задржан оригинални правопис.

Извор: "Православна моралка", Сава Теодоровић, Нови Сад 1899, Фототипско издање Св. арх. синода СПЦ, Београд, 1991.

За "Борбу за веру" приредио: В.Ј.

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 22 новембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.