header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow УН регрутује 40 авио-компанија да помогну у испоруци вакцине сиромашном свету
УН регрутује 40 авио-компанија да помогну у испоруци вакцине сиромашном свету Штампај Е-пошта
недеља, 22 новембар 2020

 Хуманитарна агенција Уједињених нација „Уницеф“ жели да регрутује неке од највећих оператера међу авио-компанијама да помогну да се вакцина против коронавируса дистрибуира најсиромашнијим земљама на свету.

„Уницеф“, који обично пружа помоћ деци, у понедељак је позвао око 40 авио-превозника да направе планове за глобално летење и да идентификују задатке које свака странка може да обавља, изјавио је Глин Хјуз, руководилац транспорта у Међународној асоцијацији ваздушног саобраћаја, који је помогао да се организује састанак.

„Уницеф“, који је већ највећи светски купац вакцина, упоран је да се обезбеди куповина и дистрибуирање вакцина против вируса Ковид за 92 државе уз помоћ средстава ГАВИ програма за имунизацију, који је ујединио владе, Светску здравствену организацију и Светску банку. Других 80 земаља са већим приходима изабрало је то за набавку вакцина које ће купити, проширући план на 70 одсто светске популације.

Позиви авио-компанијама изазвани су позитивним резултатима испитивања у завршној фази, о којима су известили „Фајзер“ и „Модерна“, о две одвојене вакцине, рекао је Хјуз у интервјуу. Ниједна још није одобрена за употребу, али пажња се окреће ка томе како успешна вакцина може да се дистрибуира, посебно у мање имућним земљама које немају средства за масовну куповину.

Највеће авио-компаније

Око 30 највећих товарних компанија позвано је да учествује у позиву, рекао је Хјуз. У њима су били специјалисти за експресне испоруке као што су „Федекс“ и „Јунајтед“ парсел сервис и посвећени превозници као што је „Карголукс ерлајнс“.

Авио-компаније са великом теретном дивизијом укључујући „Дојче Луфтханза“ такође су учесници, заједно са путничким носачима са искуством у преносу специјалистичке робе као што је „Вирџин атлантик ервејз“. Други учесници били су регионални авио-превозници из Африке, Латинске Америке и југоисточне Азије, где ће се рад углавном фокусирати.

Почетни напори обезбедиће посао за око 20 одсто локалног становништва, почев од медицинског особља и других кључних група, највероватније користећи вакцине са мањим захтевима за температуру, рекао је Хјуз. У нормалним условима, „Уницеф“ обезбеђује више од 2 милијарде вакцинација годишње, које су 2019. имале вредност од скоро 1.7 милијарди америчких долара.

Велики недостатак

ИАТА процењује да ће за глобални ваздушни транспорт вакцина бити потребно еквивалентно 8.000 теретних авиона Боинг 747 капацитета 110 тона.

Индустрија има око 2.000 наменских теретњака који обично превозе око половине све робе која се превози ваздухом, док 2.500 путничких авиона тренутно ради само са теретом. То и даље оставља огроман недостатак који владе могу попунити само отварањем додатних рута, рекао је Хјуз.

Док су превозници тренутно заузети предбожићном сезоном носећи залихе за малопродају, Хјуз је рекао да су витални авиони спремни за следећу годину у време када би неки иначе могли да буду паркирани.

"Последње што желимо је да се авиони врате у пустињу", рекао је он.

 

Превео: Милан Старчевић

Извор: http://www.bnnbloomberg.ca/

Последњи пут ажурирано ( недеља, 22 новембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.