header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Стеван Зивлак: Тестамент митрополита Амфилохија
Стеван Зивлак: Тестамент митрополита Амфилохија Штампај Е-пошта
среда, 16 децембар 2020

 Ових дана, у партијским пропагандистичким медијима у Србији, медијски се спинује необјављивање  тестамента Блаженопочившег Митрополита Г.Амфилохија, те се притиска Српска православна црква са захтевом да се тестамент учини јавним,  да би се затим последња воља Митрополита злоупотребљавала у дневнополитичке сврхе.

Посебно се помиње Епископ никшићки Господин Јоаникије, код кога је наводно тај документ, а који није дао дозволу да се он јавно публикује.

При  томе, приметан је притисак на СПЦ да већинска партија на власти у Србији,   ту међународну верску организацију  стави под потпуну контролу, и да директно постави не само новог Патријарха српског, већ  да поставља и све друге црквене великодостојнике широм Васељене, где год постоје епархије и други организациони делови аутокефалне Светосавске цркве.

Од тих претензија неће бити ништа, Српска православна црква  као световна аутокефална организација траје преко два миленијума  на канонским  просторима, а у континуитету од Светог Саве има ово устројство већ преко 900 година. Она је сабрала велико историјско искуство и мудрост, знаће смирено и одговорно, пре свега саборно да сачува своје право и дужност да сама бира своје поглаваре.

Када говоримо о тестаменту, морамо рећи да се ради о личном чину Блаженопочившег Митрополита, који се њиме обраћа својој Цркви , те је то писмено и уручено његовом наследнику, сходно црквеним прописима.

Епископ Јоаникије ће, сходно црквеној административној процедури, упознати са садржином поменутог тестамента надлежни виши црквени орган , Свети архијерејски Синод, који ће затим упознати са текстом надлежни СА Сабор, који ће у коначници одлучити да ли ће и на који начин, тај тестамент бити објављен и у ком историјском тренутку.

Српска православна црква је историјски гледано конзервативна, умерена и веома политички одговорна организација, која се неће спустити на ниво дневно политичких игара које се одвијају у Београду, у узалудним покушајима опстанка на власти једне крајње неуспешне дилетантске и по српске националне интересе веома штетне актуелне власти.

Што се тиче настојања напредњачких јуришника да ће успети кадрирати у Српској православној цркви, тај покушај ће се завршити катастрофално и по њих , по њихову власт, али и по евентуалне инсајдере у Цркви, који би се евентуално  попели на ту трулу грану, која ће можда и пре одржавања Изборног Сабора, доживети судбину бивше црногорске власти.

Садашњи Мјестобјуститељ Патријарашког трона, Митрополит Дабробосански Господин Хризостом је веома искусан епископ, одан својој Цркви, има углед у епископату,  знаће и умеће, у сарадњи са СА Сабором, да одржи унутарњи црквени поредак и спречи било каква неканонска кадрирања. Божија воља се огледа управо у његовом избору у овом историјском тренутку, као и у чињеници да је успешно прележао заразу злокобним вирусом.

Помолимо се Господу за његово здравље и зажелимо свим нашим епископима успеха у очувању јединства Цркве и њеном напретку.

Последњи пут ажурирано ( среда, 16 децембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.