header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Вакцинисани Израелци ће добити 'зелене пасоше' којима ће избећи ограничења закључавања Штампај Е-пошта
субота, 19 децембар 2020

 Документ који показује да је власник вакцинисан против коронавируса омогућиће прескакање карантина, приступ културним догађајима и ресторанима, а може постати неопходан за путовања у иностранство.

Министарство здравља планира да онима који су вакцинисани против коронавируса изда "зелени пасош" који ће одобрити избегавање ограничења која се примењују у циљу сузбијања вируса, рекли су највиши званичници медијима у рунди интервјуа у недељу.

Носиоци пасоша имаће између осталог и права приступа културним манифестацијама и једењу у ресторанима, као и право да не иду у карантин након излагања дијагностикованом преносиоцу вируса, рекли су они. Издаје се две недеље након што особа добије другу од две дозе вакцине потребне за коронавирус.

Анкете показују да између 50% и 75% Израелаца каже да ће одбити вакцину против коронавируса, очигледно из страха да је журба да се произведе вакцина могла угрозити њихову безбедност. Израел је спреман да почне програм масовне вакцинације следеће недеље, а прве вакцине ће, како се извештава, бити спремне ове недеље, 20. децембра.

Зелени пасош такође би омогућио путницима да лете у иностранство без потребе да се прво тестирају на вирус, што је тренутни услов, рекао је министар здравља Јули Еделштајн Каналу 13.

Еделштајн је нагласио да идеја није да се пружи пакет бенефиција људима који су вакцинисани, него да "они који више нису у опасности да оболе од коронавируса могу да раде ствари које други који су још увек у опасности од вируса не могу да раде".

"Овај пасош ће показати да је особа вакцинисана и он ће дати бројне предности, као што је необавезан карантин, улазак на све врсте културних догађаја, ресторана и тако даље", рекао је генерални директор министарства здравља Чези Леви Каналу 12.

Леви је проценио да ће постојати и нека врста сличне међународне вакцинацијске картице која би могла да понуди предности вакцинисаним Израелцима који путују у иностранство.

Владини званичници виде могућност међународних путовања као кључни подстицај за јавност да се вакцинише, известила је јавна телевизија Кан.

Мада су доносиоци одлука оптимистичнији од анкета о вољи јавности да се вакцинишу, зелени пасош ће, како се надају, пружити снажну мотивацију, заједно са вероватноћом да неке земље неће дозволити Израелцима да их посете уколико не покажу да су имуни на Ковид-19, наводи се у извештају цитирањем званичника владе.

Министарство здравља такође ће поставити специјални командни центар за борбу против дезинформација на друштвеним мрежама које су у вези са вакцинама, наводи се у извештају.

Операција ће имати посвећени тим за друштвене мреже и сарађиваће са Фејсбуковом Израелском јединицом, као и сајбер одељење Министарства правде, како би се уклониле проблематичне објаве. У екстремним случајевима, званичници би чак могли да размотре улагање тужбе полицији ако је ширење информација посебно нетачно и штетно.

Премијер Бењамин Нетањаху и највиши званичник који надгледа одговор владе на пандемију, у недељу је рекао да ће почетак вакцинације Израелаца бити померен са циљног датума од 27. децембра, док јеврејски медији саопштавају да ће почети следеће недеље.

„Крај пандемије је на видику. До тада тражим [од свих] да пратите правила“, рекао је премијер током посете станици за масовну имунизацију у Тел Авиву.

Нетањаху је рекао да ће он бити први Израелац који ће добити вакцину против коронавируса.

Говорећи за Канал 20 у недељу увече, он је рекао: "Ризици невакцинисања су далеко већи од ризика вакцинисања, зато ће мене првог вакцинисати и очекујем да се сви вакцинишу."

Јавни емитер Кан известио је да Нетањаху и Еделштајн намеравају да се вакцинишу на сниманом догађају ове суботе или чак раније. То би могло да учини Нетањахуа првим светским вођом који је вакцинисан.

Председник Реувен Ривлин, директори болница и шефови државних организација за очување здравља такође ће бити међу првима који ће се вакцинисати. Њих ће потом пратити медицински радници, а општа јавност ће моћи да се вакцинише недељу дана касније, наводи се у извештајима.

Поред тога, кабинет министра здравља припрема листу медијских личности и познатих чија ће вакцинација бити забележена камером, како би се поставио пример за јавност, известио је Канал 13.

Такође се каже да су високи званичници Министарства здравља позвали на заустављање напора за развој израелске вакцине, с обзиром на то да „неће бити сврхе ако вакцинишемо неколико милиона [са већ одобреним вакцинама] за неколико месеци“.

Мрежа је навела да су званичници Министарства одбране – чији Биолошки институт развија вакцину – били изненађени да чују за развој кроз медијске извештаје, тврдећи да нема разлога да се поништи сав посао који је до сада урађен.

Раније у недељу, „цар коронавируса“ Нахман Еш рекао је да здравствени службеници раде на померању планираног датума како би започели вакцинисање Израелаца Фајзеровом вакцином против коронавируса, након што су амерички регулатори дали зелено светло. Вакцина тек треба да буде одобрена у Израелу, али је директор Министарства здравља наложио да би могла да буде одобрена у наредним данима.

Организација за очување здравља Макаби може да почне са давањем 25.000 вакцина дневно до следеће недеље, према Каналу 12. Нетањаху је поставио циљ од 60.000 вакцина дневно када погон почне, што значи да ће два милиона Израелаца бити вакцинисано до краја јануара.

Израел је купио милионе доза вакцине Фајзер, а прва група је слетела на аеродром Бен Гурион  прошле среде.

Други лет са десетинама хиљада вакцина који је требало да стигне касније ове недеље одложен је за један дан.

Очекивано одобрење вакцине у Израелу стиже док се земља суочава са све већим бројем заражених, а званичници одмеравају планове за пооштравање ограничења — а затим се повлаче.

Од почетка избијања заразе у Израелу је код 356.826 особа дијагностикован коронавирус, наводи се у подацима Министарства здравља објављеним у недељу увече, са 1.291 дијагностикованих.

 

Извор: https://www.timesofisrael.com/

Превод са енглеског: Милан Старчевић

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 19 децембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.