header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Научници упозорили на ризик од бесплодности мушкараца који су прележали Ковид-19
Научници упозорили на ризик од бесплодности мушкараца који су прележали Ковид-19 Штампај Е-пошта
субота, 02 јануар 2021

 Тежи облик Ковида-19 може повући за собом бесплодност код мушкараца - до таквог закључка, како пише "Известия", дошли су руски научници из Новгородског државног универзитета "Јарослав Мудри" и Санкт-Петербуршког државног педијатријског медицинског универзитета. Научници су спровели истраживање заједно са колегама из Казахстана.

Узете су одговарајуће анализе од 62 мушкарца, који су планирали учешће у вантелесној оплодњи. Први преглед спроведен је у фебруару и марту. Код свих учесника било је нормално стање мушких полних ћелија и негативни ПЦР тестови на Ковид-19.

Други преглед спроведен је у августу и септембру ове године. Код 30 мушкараца у крви није било антитела на САРС-КоВ-2 тј. Ковид-19 а код 32 мушкарца су постојала антитела тј. они су прележали болест у блажем или тежем облику. Још тројица су била на лечењу од Ковида-19 у стационару и патила су од респираторне инсуфицијенције.

   Међу преболелим, количина мушких полних ћелија и њихова покретљивост смањена је, у просеку, 1,5 до 2 пута. Код тројице учесника у истраживању, преболелим Ковид-19 у тежем облику, при поновном прегледу открили су потпуно отсуство полних ћелија.

   При томе, још увек није разјашњено да ли је то привремено стање или трајно.

   До сада, научници ван Русије, пронашли су код мушкараца преболелих Ковид-19, озбиљно оштећење репродуктивних функција.

 

Превод са руског за "Борбу за веру": В.Ј.

Извор: https://news.rambler.ru/

Последњи пут ажурирано ( субота, 02 јануар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.