header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Запажамо: Мечка игра од врата до врата држава које су бомбама сатирале Србе и Србију (видео)
Запажамо: Мечка игра од врата до врата држава које су бомбама сатирале Србе и Србију (видео) Штампај Е-пошта
среда, 23 децембар 2020

 Британцима прети несташица свежих намирница због блокаде; Камионџије, које из Британије путују у Француску, напале полицију

ЛОНДОН – Британски конзорцијум малопродаваца (БРЦ) упозорио је данас на опасност од несташице неких свежих намирница у продавницама уочи предстојећег Божића по Грегоријанском календару, док се не рашчисте километарске колоне камиона у луци Довер и сабраћај са Француском не врати у нормалу.

Како су навели из БРЦ-а, залихе свежих намирница, углавном воћа и поврћа, у трговинама могле би убрзо да се потроше.

Због делимичне блокаде границе, коју је Француске увела у настојању да обузда нови врло заразан сој коронавируса, хиљаде камиона је заглавило у Доверу, главној британској транзитној „капији” ка Европи, уочи Божића, преноси Ројтерс.

Париз и Лондон су се договорили касно синоћ да се возачима који поседују негативан резултат на ковид тест омогући укрцавање на трајекте за Кале.

Један британски министар је такође најавио да ће војска почети да ради корона тестирање возача, али да ће бити потребно време да се гужва рашчисти, јавља Танјуг.

„Добра је вест за потрошаче да су француске границе поново отворене, али је неопходно да камиони што је брже могуће крену преко. Док се колоне не рашчисте и ланци снабдевања не врате у нормалу, предвиђамо да ће бити проблема с доступношћу неке свеже робе”, рекао је Ендрју Опи, директор за прехрану и одрживост у БРЦ.

Ово удружење, које окупља више од 170 малопродајних компанија, укључујући и и велике супермаркете, још од понедељка упозорава, заједно са трговинским ланцима Теско и Сејнсбери, да ће се купци суочити са празним рафовима у продавницама уколико се брзо не обнове транспортне везе са континенталном Европом.

Главни производи којима прети несташица су зелена салата, карфиол, броколи, агруми, малине и јагоде.

Велики трговински ланци, суочени са рекордном божићном потражњом због мера ограничења у угоститељском и путном сектору, страхују од појаве паничних куповина потрошача.

Истичу, међутим, да је понашање купаца до сада углавном било рационално, али је упркос томе Теско поново увео ограничења на куповину тоалет папира, средстава за прање руку, пиринча и јаја.

Пре тога је већ ограничио куповине за брашно, тестенине, влажне марамице за бебе и антибактеријске влажне марамице.

+ + +

Камионџије, које из Британије путују у Француску, напале полицију

Французи и грађани Европске уније од данас ће поново моћи да уђу у Француску из Велике Британије уз негативан тест на коронавирус. Иако се очекивало да ће то смирити драматичну ситуацију на југу Енглеске, промрзли и изгладнели возачи нису најсрећнији због овог решења.

Пропуштање иде преспоро, возачи су подвргнути брзим тестовима уз помоћ којих за пола сата сазнају да ли су позитивни или негативни, али јасно је да ће тим темпом многи остати заробљени данима на граници. На улазак у Француску чека већ десет хиљада возача, а неки од њих већ четири дана седе у својим камионима и чекају шта ће одлучити европски моћници.

Међутим, ситуација је ескалирала јутрос када су се возачи почели груписати и нападати полицију. Репортер Скај њуза јавља да сирене одјекују Довером већ 20 минута.

– У сваком случају у бољој смо ситуацији него јуче, барем је граница отворена. Међутим, проблем је тестирање. Енглези кажу да могу да тестирају шест хиљада људи дневно, али и то је упитно. На путевима и писти аеродрома луке Манстон је тренутно десет хиљада камиона, а данас се очекује долазак још седам хиљада. Дакле, неки би могли да остану заглављени данима – рекла је Ралука Маријан из Међународне транспортне уније.

Британски министар транспорта Грант Шапс на Твитеру је замолио возаче камиона да не иду у Кент где су најгушћи редови камиона.

Шапс је казао да ће „за два до три дана све бити решено”.

Влада у Паризу одредила је неколико категорија оних на које ће се те мере односити, укључујући оне у транзиту краћем од 24 сата, дипломате и њихове породице, здравствене раднике, запослене у авио компанијама и железницама.

Нова правила биће на снази до 6. јануара, осим ако не буде донета другачија одлука у разговорима Лондона и Париза.

Европска комисија је јуче позвала земље чланице да у међусобној координацији доносе мере за сузбијање ширења новог соја коронавируса из Велике Британије обесхрабривањем путовања која нису нужна и олакшавањем оних која су неопходна.

 

Извор: "Политика"

Напомена "Борбе за веру": постављање видео прилога наше

 

     

    

    

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 24 децембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.