header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Дно дна руских екумениста - У Чеченији објединили цркву и џамију (видео)
Дно дна руских екумениста - У Чеченији објединили цркву и џамију (видео) Штампај Е-пошта
петак, 25 децембар 2020

 На територији 46. засебне оперативне бригаде у престоници Чеченије, граду Грозном отворен је први храмовни комплекс у историји снага Руске националне гарде (Росгвардије) који се састоји од цркве и џамије.

Директор Росгвардије Виктор Золотов је изјавио да је Русија земља која подржава традиционалне вредности, и да су верске институције поуздан ослонац.

„Отварање храмовног комплекса је симбол нераскидиве везе између прошлости и будућности, симбол религиозних и универзалних веровања. Сигуран сам да ће у овом храмовном комплексу пронаћи помоћ сви којима буде неопходна“, рекао је директор Росгвардије.

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров је истакао  да отварање комплекса демонстрира јединство две религије и сложност народа мултинационалне Русије.

      

„Пре годину дана сам указао на историјски значај настанка првог храмовног комплекса у земљи који обједињује православну цркву и џамију. Ислам и хришћанство позивају на љубав, поштовање сваког човека и ми изјављујемо: нико неће успети да изазове мржњу међу нама“, поручио је Кадиров.

Комплекс чини православни храм назван у част Светог кнеза Данила Московског и џамија која ће носити име Хероја Совјетског Савеза Мовлида Висаитова.

У централном делу, између објеката, налази се обједињавајућа плоча са цитатима из Јеванђеља и Курана.

Православни храм је изграђен у традицији владимирско-суздаљске архитектуре, док је џамија направљена у традицији византијско-турске архитектуре.

Објекти су идентични по величини – површина је 12 са 16 метара, висина 25 метара.

Сваки од њих може да прими до 200 људи. Прес-служба Росгвардије истиче да се такав пројекат реализује први пут у историји Руске националне гарде.

 

Извор: "Спутњик"

Последњи пут ажурирано ( субота, 26 децембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.