header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Остваривање хрватског демографског сна Штампај Е-пошта
петак, 28 август 2009

Веровали или не: У Хрватској се од 1948. није родио ниједан Србин!

           Ако је судити по резултатима пописа становништва у Хрватској, почев од првог, одржаног 1948. године, па све до последњег, 2001. године, може се закључити да се Срби у овој бившој југословенској републици нису ни рађали??! Штавише, за нешто више од пола века, укупан број Срба је сведен на трећину, док се број Хрвата, истовремено, увећао за читав милион!

Бебе, покретна трака

Да чудо буде веће, „великосрпска агресија” и масовно страдање Хрвата у домовинском рату, допринели су да се њихов број током последње деценије 20. века увећа за 240.000, док је истовремено из хрватских пописа нестало чак 380.000 Срба!

Иако фрапантни и крајње неочекивани, Хрвати се својски труде да ове резултате представе тачним, мада би иоле површна анализа показала да је реч о најобичнијој манипулацији и махинацији.

Очигледно, жеља је да се Срби у Хрватској и папиролошки сведу на једну трећину у односу на њихов број после Другог светског рата, односно да се и на тај начин оствари хрватски демографски сан још из времена Анте Павелића и Независне државе Хрватске.

Кључни резултат свих послератних пописа у Хрватској своди се на следеће: укупан број Срба и других припадника националних мањина, забележен пописом из 1991. године, идентичан је оном из 1948. године. У међувремену, у „лијепој њиховој”, природни прираштај (више рођених него умрлих) нешто је већи од милион људи, али међу њима Срба једноставно нема! Другим речима, од 1.004.407 људи, за колико се укупан број становништва у овој републици повећао за нешто више од четири деценије, 760.957 је приписано Хрватима, док су преостали (243.450) придодати неопредељинима, Југословенима и осталима. Срби се, погађате, нигде не помињу!

Још чудније резултате је показао попис становништва обављен 2001. године. По њему, током последње деценије прошлог века, укупан прираштај, који износи свега 41.115 становника, комплетно је приписан групи неопредељених, али се зато неокрњеном броју Хрвата из 1991. године придодаје и 240.821 човек, који до тада није желео да се национално изјасни??! Другим речима, сви они који се у послератном периоду, од 1948. до 1991. године у Хрватској нису осећали Хрватима, нечијом волшебном математиком и папиролошком гимнастиком су се у међувремену „предомислили”.

Још занимљивија је чињеница да Хрватска током крвавог грађанског рата с почетка деведесетих, судећи по резултатима пописа из 2001. године, није забележила губитак ниједног јединог Хрвата, али и ниједног човека из групе неопредељених! С друге стране, из списка је нестало чак 380.032 Србина или, боље речено, две трећине у односу на попис обављен десет година раније. Дакле, Павелићева замисао да једну трећину Срба ваља убити, трећину протерати, а преостале прекрстити, барем папиролошки, већ је остварена.

И више од тога, тврди Саво Штрбац, директор Информативно-документационог центра „Веритас”. - Оно што су хрватске власти учиниле током минуле две деценије превазишло је све снове Павелића, Будака и њихових усташких следбеника. Процес похрваћења и покатоличења је у пуном јеку, а само током последње деценије прошлог века то је учинило на десетине хиљада Срба. Сећам се загребачког пароха Миленка Поповића, чији је једини посао током деведесетих био да издаје потврде о крштењу у православној цркви, која је била довољна да неко пређе у католичку веру. У страху од шиканирања на улици, школи или на радном месту, људи су мењали веру, имена, па чак узимали и неутрална презимена. Јовани су постајали Ивани, а мали православци су преко ноћи постајали мали-велики католици!

Мућке и са бирачким списковима

У мноштву примера који недвосмислено указују да су пописи становништва у Хрватској били, у најмању руку, „фризирани”, издваја се и овај: Хрватска канцеларија за управу неколико дана пре последњих парламентарних избора 2007. године објавила је попис према којем Хрватска има 4.073.294 бирача, што је око 105.000 бирача више него на изборима 2003. године. Међутим, како у овој земљи живи и око 900.000 особа које немају право гласа, испада да у „лијепој њиховом” има око пет милиона становника. Последњи званични попис показао је да их „само” - 600.000 мање! Слично мисли и Милорад Пуповац, председник Српског националног већа, који каже да је социјална мимикрија досегла размере епидемије!

·  На попису 1991. године, на којем није било Срба из Крајине, избројано је 580.000 Срба и 106.000 Југословена. Десет година касније, Срба је било три пута мање (201.000), а Југословена свега 76! Имајући у виду да се чак и Хрвати слажу да је међу Југословенима било најмање 60, а по многима чак и 80 одсто Срба, разумљиво је на који се начин укупан број Срба у Хрватској свео на само 4,5 одсто укупног становништва. Још ако се томе дода да се 2,5 одсто грађана и даље национално не изјашњава, а међу њима је, опет, највише Срба, логично је да свака прича о тачном броју Срба неутемељена и крајње произвољна. Ипак, надам се да ћемо на наредном попису, 2011. године, уколико се настави тенденција нормализације односа и смањивање тензија, имати потпуно другачију и јаснију слику - каже Пуповац. Хрвати су вековни сан о независној држави дочекали, бар званично, са идеалном демографском сликом: 90 одсто свих држављана Хрватске данас су Хрвати, иако их је 1948. било свега 75 одсто. (Б. П. - В. А.)

 

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=76480&sectionId=37

Последњи пут ажурирано ( петак, 28 август 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 63 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.