header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Стефан Каргановић: О Божићној посланици еп. Максима
Стефан Каргановић: О Божићној посланици еп. Максима Штампај Е-пошта
среда, 30 децембар 2020

 Поштовани Уредништво,

Шаљем вам на увид Божићну посланицу епископа Максима западноамеричког. Текст посланице је потпуно баналан (са облигаторним помињањем короне!) и ненадахнут. И не само то, из посланице ћете видети како Максим вешто избегава да употреби име Исус Христос, и да није морао да вернике поздрави Божићним поздравом «Христос се роди», он име Христово не би ни поменуо.

 Али мислим да завређује пажњу и начин како Максим себе титулира: епископ Лосанџелески и Западноамерички. Пре свега, које цркве? Он тај детаљ тамо не наводи. Затим, он је епископ западноамерички Српске православне цркве, коју не именује, а «лосанџелески» није. Међутим, као што знате једна од ставки новотарске еклизиологије је акценат на епископовом престоном граду, а не на регији која је под његовом јурисдикцијом. Оно што се у овој посланици наводи, ако се повеже са оним што се изоставља, ставља до знања какве крајње намере покрећу и Максима и његовог колегу Добријевића на другом крају Америке.

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА - МАКСИМ

(ПДФ)

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 30 децембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.