header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Митрополит морфски Неофит: Покајање хомосексуалца
Митрополит морфски Неофит: Покајање хомосексуалца Штампај Е-пошта
среда, 27 јануар 2021

 "Тај младић сада благоухани"

Шта је то покајање? Сада ћу вам испричати један пример. Један млади човек, веома лепе спољашњости, дошао је у манастир где се подвизава мој пријатељ, монах, прави "Божији човек". Када је тај младић пролазио поред монаха он је неочекивано рекао:

- Дођи овамо, младићу, морам нешто да ти кажем. Престани да се бавиш тиме, што радиш.

- Шта ја то радим? - смушено га запита младић.

- Није ти потребно да се састајеш са младићима. Навућићеш какву болест и умрећеш млад. Ти мораш открити  шта је то покајање. И колико радости оно доноси!

- Шта си рекао? - поново га упита младић.

- ...да се ти састајеш са разним људима и радиш са њима скверне ствари.

- Откуд ти знаш?

- Бог ми је то управо сада открио.

- Како открио? На који начин?

И, ево, шта му је тада монах рекао:

- Када си пролазио поред, ја сам осетио задах гадости. Од тебе се осећао одвратан задах. Они, који врше содомски грех, излучују веома карактеристичан духовни смрад, који ми је и указао да ти страдаш том страшћу.

   Послушајте само, како свети добијају обавештење од Бога! Младић је био потресен... Он није очекивао да се тако близу нас могу налазити људи Божији. Прођеш поред њих - и њима су откривени сви твоји греси.

   Монах је поразговарао са тим младићем  и он се искрено и са сузама покајао. После тога монах је рекао:

- Доведи код мене и твоје родитеље, такође.

- Али они ништа не знају о мени... Нећу ваљда све да испричам својој мајци? И мом оцу? Они ће бити веома узнемирени.

- Дете моје, баш они су за то и криви... И он му је објаснио, шта су радили његови родитељи, када је његова мајка била трудна.

  Када су родитељи сазнали истину о сину они су били веома огорчени и горко су плакали. Видећи њихово покајање у сузама, монах их је упутио духовнику и они су исповедили своје грехе.

После тога он је рекао младићу: "Доведи ми и твога брата. Он је избегао тој страсти зато што је у време трудноће твоја мајка била болесна, и родитељи су се уздржавали. То га је заштитило".

- И шта да му кажем?

- Нама је неопходна молитвена помоћ да би смо зауставили ту страст код тебе.

Младић је све испричао своме брату. После тога они су, сви заједно, почели да устају у 6 ујутро. Пре доручка цела породица, отац, мајка и оба њихова сина читали су јутарње молитве и канон Мајци Божијој. Ви морате знати, да при налету свих телесних страсти наша Заступница и наше Прибежиште јесте Богородица, зато што је Она једина Чиста и Непорочна Дјева. И тако су се они, свако јутро, молили Мајци Божијој, клечећи.

Младић је осетио да ојачава духовно. Велико је дело - схватити да ти ниси сам и да те подржава породица. Да су се они, такође, исповедали и моле се за тебе. Нико и није размишљао да га осуђује, сви су преживљавали ту несрећу као своју сопствену. Успеси наше деце доносе нам уважавање и радост, и ми, с дивљењем, делимо њихову славу и свуд говоримо о њима. Исто тако треба поступати и у случају њиховог пада: не треба окривљавати смо њих и остављати их под теретом греха, већ треба рачунати и себе, такође, одговорним за њихове невоље и поразе...

И тако, цела породица је почела да се моли свако јутро по један сат. Затим су доручковали и ишли на посао. Шта се десило даље? Младић, упавши у содомске грехе, почео је да узраста духовно. Њему је помогла молитва ближњих и он је престао да греши. Понекад је осетио налет помисли али му је успевло да се уздржи, код њега се појвила "духовна кочница".

Једном је имао виђење од Господа, Који је хтео да га духом уздигне још више. Да не био био сличан аутомобилу, који  може смо да кочи већ да постане као брза спортска машина која највећом брзином јури ка небу. Када се молио сам код куће, на коленима, видео је пред собом као неки екран на коме су се смењивала разна лица.  А ко су били ти људи, шта мислите? То су били они са којима је он вршио телесне грехе. Поред себе он је видео свога Анђела чувара.

Младић се срдито окренуо према Анђелу чувару и питао: "Све ово је иза мене. Зашто ме мучиш старим сећањима"? Анђео чувар је смирено рекао: "Господу је угодно да се ти молиш за спасење оних које си ти заразио том страшћу. Зато што ти људи настављају да греше. И сада, када твоја молитва има силу, Господу је угодно, да се ти молиш за њих".

И он је почео да се моли за све те људе. Сетио се како се сретао са Димитракисом ... Господе Исусе Христе, помилуј Димитракиса и помилуј мене, грешног, опрости Димитракису и опрости мени, грешноме... Господе Исусе Христе, помилуј Панајотиса, просвети Панајотиса и просвети мене грешног... И све то са земним поклонима и са сузама.

Тај младић сада благоухани (духовно мирише)!

И то нису некакве "приче". Такви људи живе поред нас и воде праву духовну одбрану. Молите се, посебно Мајци Божијој, да Она сачува вашу децу. Не само од ове страсти. Има и других појава, много сложенијих, него што су телесни греси.

 

Превод са руског за „Борбу за веру“: Н.Ђ.

Извор: Расшифровка проповеди...

Преузето са: http://myrophoros.blogspot.com/2020/07/blog-post_26.html#more


Последњи пут ажурирано ( среда, 27 јануар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.