header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow САОПШТЕЊА arrow Уредништво: Чему се надати од СА Сабора; Порфиријеве јереси против учења Цркве
Уредништво: Чему се надати од СА Сабора; Порфиријеве јереси против учења Цркве Штампај Е-пошта
четвртак, 04 фебруар 2021
            Говори се да ће бити СА Сабор СПЦ, на коме треба да буде нови патријарх изабран. Ко? Који? Чему ли се надате, јадни Срби? Јер, кога год да доведу (дај Боже да нисмо у праву), тај ће бити гори од претходника.

Ево, рецимо, једног, кога помињу као кандидата (мада је наш став о његовим шансама познат) митрополита загребачко – љубљанског Порфирија, ђака Буловићевог и слуге свих досадашњих режима у Србији. Тај учи народ да за Свето Причешће Телом и Крвљу Господњом није потребна никаква припрема: ни пост, ни исповест.( https://www.eparhijazt.com/sr/l). Лаже бедни лажов, и каже да Свети Оци никад нису пост и исповест повезивали са Светим Причешћем. Како нису, срам га било од Христа? Ево шта кажо о томе два највећа српска Свеца наших дана – владика Николај и отац Јустин:            

Свети Николај Жички

Питање: Шта је Света Тајна причешћа?

То је Света Тајна у којој побожни хришћани под видом хлеба и вина примају истинито тело и крв Господа нашег Исуса Христа.

Питање: Ко је установио Свету Тајну причешћа?

Господ наш Исус Христос пред својим ученицима на последњој вечери, уочи свога страдања и смрти.

Како је Он установио ову Свету Тајну?

То је описано у св. Јеванђељу: «И кад јеђаху, узе Исус хлеб и благословивши га преломи га и даваше ученицима, говорећи: узмите, једите, ово је тело моје. И узе чашу и давши хвалу даде им говорећи: пијте из ње сви; јер је ово крв моја новога завета која ће се пролити за многе ради отпуштања греха» (Мат. 22, 26-28).

За време кога богослужења се у цркви припрема и прима Света Тајна причешћа?

За време најважнијег црквеног богослужења, које се зове Света Литургија.

Зашто је Света Литургија најважнија од свих црквених богослужења?

Зато што она приказује читаву драму Христова живота од Његовог рођења до Његовог вазнесења на небо.

Који је најважнији моменат на Светој Литургији?

Освећење хлеба и вина које врши епископ или свештеник.

Зашто се ова Света Тајна врши непрестано у цркви?

Тато што је Христос заповедио: »ово чините за мој спомен» (Лк. 22, 19).

Зашто је потребно да се причешћујемо?

Зато што од тога зависи наш вечни живот. Христос је рекао: «Ко једе моје тело и пије моју крв има живот вечни, и ја ћу га васкрснути у последњи дан» (Јован, 6, 54).

Какве су последице непримања причешћа?

У том случају смо у смртној опасности, јер је Господ рекао сасвим јасно: «Ако не једете тела Сина човечјега и не пијете крви Његове, нећете имати живота у себи» (Јован, 6, 53).

Како треба да се припремамо за Свету Тајну причешћа?

Постом и молитвом, исповедањем својих грехова и опраштањем онима који су се о нас огрешили.

Шта примамо кроз Свету Тајну причешћа?

Примамо самога живога Христа у себе, и тако сједињени с Њим, имамо вечни живот, према Његовим речима: «Ко једе моје тело и пије моју крв стоји у мени и ја у њему» (Јован 6, 56). «Ко једе мене и он ће живети мене ради» (Јован 6, 57).

Може ли се то објаснити неким упоређењем?

Деца узимају млеко од својих мајки, које је у ствари материно тело и крв, али том храном тела расту. Слично ми у св. Причешћу узимамо тело и крв Христову и том храном наше душе расту и сазревају.

Шта би се још могло рећи о овој храни наших душа?

Наша тела су од земље, стога се хране земаљском храном, али су наше душе од небеске суштине, стога се морају хранити небеском храном. И Христос је рекао за Себе: «ово је хлеб који је сишао с неба» (Јован, 6, 58).

Колико би пута требало да се причешћујемо?

Најмање четири пута годишње (у току четири поста). Али је препоручљиво приступити св. причешћу што чешће, што је у зависности од приправности причесника. Особито је важно причешћивање у болести.

Коју молитву треба да изговоримо пре примања Светог причешћа?

«Верујем, Господе, и исповедам да си Ти заиста Христос, Син Бога живота, који си дошао у свет да спасеш грешнике од којих сам први ја.

Још верујем да је ово истинито и пречисто тело Твоје и да је ова сама пречиста крв Твоја.

Стога Ти се молим: помилуј ме и опрости ми сагрешења моја, учињена хотимично или нехотимично, речју, делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се без осуде причестим Светим Тајнама Твојим за опроштење греха и за живот вечни».

«Вера светих»

 

Отац Јустин Поповић

Припрема за причешће

 (из трећег тома Догматике)

Пошто у Светој Тајни причешћа причасник прима само пресвето Тело и саму пречасну Крв Господа Христа, неопходно је потребно да се причасник припреми за ову Свету Тајну. Припрема се врши постом и молитвом, јер пост и молитва очишћују душу од сваког греха и нечистоте. При томе је човек дужан да испитује себе и да савест своју очисти од грехова покајањем. Само тако припремљен, човек се може достојно причестити. Приступи ли светом Причешћу неприпремљен, човек навлачи на себе страховиту осуду. О томе говори свети апостол Павле: «Човек да испитује себе, па онда од хлеба да једе и из чаше да пије; јер који недостојно једе и пије – суд себи једе и пије, не разликујући тела Господњега» (1. Кор. 11, 28-29).

Кад би Порфирије био патријарх – тај би до темеља срушио СПЦ! И биће гонитељ свих који не пристају на његово христоборно учење и ватиканџисање, јер он учи о припреми за причешће као што уче паписти, његови учитељи.

Прочитати:

Уредништво: Клетва на унијате у СПЦ - Порфирију Перићу и свим српским унијатима

Уредништво: Понављамо клетву на српске унијате:

 
На скупштини „Срског народног вијећа“, одржаној у Загребу 13. фебруара 2018, митрополит загребачко-љубљански, попофил и хрватофил Порфирије, нанео је гнусну увреду српском народу и свим српским Мученицима и Новомученицима пострадалим од усташких и неоусташких кољача, слугерањски изјавивши да су СРБИ И ХРВАТИ ЈЕДАН НАРОД.
 
(текст и видео запис на линку изнад). 

 _______________________________

Одавно је наш јадни Сабор кренуо путем којим не треба. Ево шта је отац Јустин писао (накад побожном, данас несрећном и јадном) Атанасију Јевтићу, када је Сабор, на притисак Тита, рашчинио владику Дионисија у Америци:

Даље у писму он пише Атанасију да је након Сабора СПЦ од 25. марта 1964. године, Сабора који назива „расколотворни“, одлучио да не објављује Житија Светих: „Ускоро ће се навршити две године, а Св. Арх. Синод није ништа стварно учинио по овој ствари. Зато повлачим своју понуду, обогаћен стравичним сазнањем: да у ово антихристовско време Српској Цркви нису потребна на српском језику Житија Светих.“ Ава Јустин је одлучно одбио молбу Синода да не повлачи понуду за штампање Житија Светих, због важних разлога: „Уопште нисам хтео да преговарам: остао сам при одлуци да повучем понуду... Сматрам да Арх. Сабор који је створио раскол [у СПЦ у Америци] — највећу трагедију у историји Српске Цркве и Српског народа, није достојан да штампа „Житија Светих”, ту незаменљиву светињу Православне Цркве. Најсрамнија генерација Архијереја одкад постоји Српска Црква — то и све што иде уз то и око тога. — Од расколотворног Сабора прекинуо сам сваку преписку са Архијерејима наше несрећне Цркве: не честитам им ни празнике, нити одговарам на честитке. Општим само са нашим епархијским Архијерејем.“ (https://athanasios.org/)

Замисли, читаоче, отац Јустин је ово писао 1964: а како би писао сад, после свих јада и несрећа које су они изазвали?

Тешко Србима, тешко Србима! Не буде ли покајања, безаконици са митрама на главама одвојиће нас и од Бога и од светосавља. Али, нећемо им се дати – коме срце куца у прсима, нека безаконицима стане на црту. Боже, ти једини помози и спаси нас од безаконика!

Последњи пут ажурирано ( петак, 05 фебруар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.