header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Буди пажљива, добра моја кћери, јер ти си већ одрасла - Поуке стараца Штампај Е-пошта
недеља, 07 фебруар 2021

 Буди пажљива, добра моја кћери, јер ти си већ одрасла и почињу да ти се мењају помисли. Почеле су да лете близу тебе стреле лукавога. А ти чувај своју душу, чврсто чувај своју част. Христос и Мајка Божија хоће да ми увек будемо пажљиви и имамо страх Божији.

Не размишљај да нађеш радост и задовољство у томе, у чему се твоја душа (у суштини) жалости, а Божија благодат не налази себи места. Радост - то је дар нашој души од Бога, и ако је ти помутиш, она неће доћи поново све док се ти, с великим болом, не ражалостиш и не покајеш за оно у чему си погрешила.

 Али, има ли разлога да брзоплето одагнаш голубицу благодати и затим са жаљењем и многим уздасима да је молиш не би ли се она поново вратила?

Многи су прогнали радост, неразумно је помутили, и она се  више није вратила.

Зато буди пажљива, добра моја девојчице. Без твоје мајке не чини ни корак. Не стичи пријатељства многих пријатељица. Не занимај се парфемима. Све су то светска занимања: колико сувишна, толико и прекорна.

Нека ти страх Божији буде свагдашњи украс, а скромно одевање - смирење. Поуздана заштита - Свецарица. Чувар-васпитач - анђео твоје душе. Мирис парфема - девствено благоухање твоје душе и тела. Да, дете моје, тако ради и живећеш сада и до века.

Читај Божанске књиге да би њима просвећивала ум, да би се управила на духовни пут твоја душа. И то Божанствено учење постаће за тебе небесни мираз и вечно богатство.

Поред тога, буди пажљива да не будеш непослушна ни твоме оцу, ни мајци. Чувај се случајних сусрета са световним. Већ је прошао мали и невини узраст.

Не учи се да говориш много, боље је - мање, а ћутање је богатство душе. Ако се научиш много говорити и молитву Исусову ћеш убрзо изгубити, и душу своју ћеш веома измучити, и са много тога, безусловно, ћеш да наудиш. Јер у многоглагољивости нећеш греха избећи.

И још се побрини, кћери моја, да будеш увек разумна, смирена, послушна, неговорљива, трпељива, уздржана, брижна, непрестано - дан и ноћ молећи се. Нека уста твоја не остављају умну молитву. И увидећеш, колико ће се просветити ум, како ће срце изливати радост и мир!

Све ради разборито, после доброг савета. Воли исповест и често се (достојно) причешћуј. Не гледај на свет, да би тебе видео Бог.

И ако увек будеш чувала девство тела и душе, Пресвета Дјева ће чувати тебе од сваког зла, од свих непријатеља, видљивих и невидљивих.


Из књиге старца Јосифа Атонског "Изложение монашеского опыта", Тројице-Сергијева лавра, 1998.г.

 

Превод са руског за "Борбу за веру": Н.Ђ.

Извор: "Москва Трећи Рим"


Последњи пут ажурирано ( недеља, 07 фебруар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 89 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.