header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Како припремати кћери за живот одраслих - разговор с матушком Олгом
Како припремати кћери за живот одраслих - разговор с матушком Олгом Штампај Е-пошта
среда, 24 фебруар 2021
          Ја им говорим да негде живи човек за кога је Бог саздао тебе. (Матушка узима у руке две кутије са различитим оловкама). Ево, као на пример, две различите кутије. Један, чинећи се теби тако привлачним - није твој. Удаш се за њега - и почиње кошмар.

Ви се можете прилагодити, навићи. Али , свеједно, он се неће затворити. А ако се и затвори онда ћете се ти или он сломити. А у другој, може бити, наизглед обичној "кутији" ти ћеш бити срећна цео живот, зато што је он за тебе и ти за њега. Када ја кћери тако објашњавам, онда се при сваком сусрету са дечаком она почиње односити веома озбиљно, а не као да хоће да се забави и прави важна пред другима.

Ја не видим у дружењу тинејџера нешто страшно, оно је потребно и чак корисно. Само ако се не прелази црта, чак и у ситницама. Да, на исповести теби ће грешке Бог опростити, али ти сама их никада нећеш заборавити. Бићеш већ бака, али свеједно ћеш памтити, како те је један љубио, други грлио а трећи "притискао" уз звоник.

И на самом венчању сви ће се дивити теби, у белој хаљини, а ти ћеш осећати црни ранац, са сећањем на грешке, на леђима. И после таквог озбиљног разговора са ћерком, ја је више не надзирем, не контролишем, само се молим.

А након неког времена, ја као будућа ташта срећем зета речима: "Здраво, ја Вас знам одавно".

- Дајете ли кћерима савете како да сачувају љубав према мужу и да изграде дубока осећања?

- Ми се томе учимо годинама. Најважније је схватити  да нема бракова из љубави. Жени се и удаје из заљубљености. Зато што је љубав - осећање које се појављује после дуго година као резултат дуготрајног рада. Исто тако као што је потребно да се добије добро образовање - потребно је бар пет година учења на факултету.

 И у љубави је неопходно да се учи: добро научиш - положиш, не научиш - тебе истерају из школе. Ја сам са баћушком у браку већ тридесет шест година. И као девојка сам размишљала: каква ће бити љубав у педесет и некој? А ње има, расте и расте, и нема јој границе.

батюшка (баћушка) - свештеник, поп

матушка                    - попадија

 

Превод са руског за "Борбу за веру"

Н.Ђ. Извор: "Москва Трећи Рим"

Последњи пут ажурирано ( среда, 24 фебруар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 42 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.