header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ексклузивно: Интервју с архимандритом Савом Светогорцем (2) Штампај Е-пошта
среда, 24 фебруар 2021

 Сада су у штампу процуриле неке информације да су од тих глобалиста - људи који желе да формирају светско ционистичко царство и светску владу - добили огромне суме новца, јер је то циљ ционизма.Они више не чекају Месију, да организује владу из њихових снова, они то раде сами… Сада су се предомислили и кажу: „Нећемо чекати Месију, Месија касни, па ћемо (једну светску) владу успоставити сами“. Управо у том правцу је усмерена читава светска кампања да путем медија заварава људе: тако да они на власт доведу „свог човека“ и узведу га на престо.

+ + +

Аримандрит Сава Светогорац: Недавно се у Румунији догодио један чудесни случај.

Протопрезвитер Петар Хирс: Ових дана, зар не?

Аримандрит Сава Светогорац: Да, у пролеће 2020. године.

Протопрезвитер Петар Хирс: Такви случајеви се догађају на укрепљење наше вере.

Аримандрит Сава Светогорац: Морамо веровати у највећу силу Светог Причешћа, а такође и у чињеницу да не можемо да се заразимо приликом причешћа Светим Тајнама. То се догодило у Сочави, где су мошти Свегот Јована Сочавског.

Протопрезвитер Петар Хирс: Овај Светитељ се нарочито поштује у Румунији.

Аримандрит Сава Светогорац: Овај велики Светитељ, Новомученик Јован, био је родом из Понта (града Трапезунда). А у Сочави су његове свете мошти, а ово је друго најважније место поклоништва у Румунији после моштију Свете Параскеве у Јашију. Тамо, у манастиру Светог  Јована у Сочави, је и  седиште епархије.

Тренутно је епископ ове епархије дубоко остарели архиепископ сочавски Пимен. И ето, овом деведесетогодишњем старцу дијагностикован коронавирус (covid-19) у пролеће 2020. године.

Наравно, све ово је и даље под знаком питања, јер, као што готово сви научници признају, тест који имамо није специфичан за коронавирус, и он можда указује на нешто друго.

Јуче сам гледао видео у којем је премијер једне афричке државе дискредитовао службенике Светске здравствене организације. Послао им је узорке узете из воћа, моторног уља и других предмета на анализу, а спроведени тест показао је да су сви „болесни“ од коронавируса! Ово је потпуна дискредитација СЗО! Али ми верујемо тим људима и од њих иду инструкције читавом свету.


Прот. Петар Хирс: То су управо они који желе да уведу сексуално образовање за децу од две до четири године и науче их најперверзнијим стварима; очигледно је да су неки од њих „људи таме“. А ми им се обраћамо да нас руководе у питањима здравствене заштите. Ово је проблем ...

Ахрим. Сава Светогорац: Огроман проблем. Сада су у штампу процуриле неке информације да су од тих глобалиста - људи који желе да формирају светско ционистичко царство и светску владу - добили огромне суме новца, јер је то циљ ционизма.

Они више не чекају Месију, да организује владу из њихових снова, они то раде сами. И управо због тога су ционисти и убили Христа: очекивали су да ће он бити светски вођа који ће створити светско царство, моћну и вечну земаљску државу. Њима није било потребно Духовно Царство које је наш Господ дошао да створи -  Црква Христова.

Сада су се предомислили и кажу: „Нећемо чекати Месију, Месија касни, па ћемо владу успоставити сами“. Управо у том правцу је усмерена читава светска кампања да путем медија заварава људе: тако да они на власт доведу „свог човека“ и узведу га на престо. Они сами о томе пишу ...

 Али, вратимо се нашој причи из Румуније и разговарајмо о овом епископу који живи у манастиру Светог Јована Трапезундског у Сочави. Манастир је известио да је Владика Пимен служио Божанску Литургију на Васкрс и Светли понедељак и причестио се из исте Чаше са оцима манастира и свим свештенством које је тог дана саслуживало са њим.

Пошто се од почетка Велике недеље осећао лоше, на Светли понедељак доведен је у градску болницу Светог Новомученика Јована, где је тест на коронавирус био позитиван. Увече је упућен у другу болницу, „Матеј Бас“.

Даље ћу прочитати саопштењење манастира у облику какав је објављен у штампи: „Обавештавамо вас да је наш владика, Његово Преосвештенство Пимен, служио Божанску Литургију на Васкрс и Светли понедељак заједно са осталим оцима манастира Светог Јована Новог у Сочави. Сви они су се причестили из једне Свете Чаше, као што је то увек случај за време Божанске Литургије, са изузетком једног ђакона, који је обављао дужности прислужника, пратио је поредак богослужења и, - како се у саопштењу наводи, - одбио да се причести услед маловерја.

После дуге дискусије и бројних негативних коментара који су се чули на телевизији, на крају су добијени лабораторијски резултати тестирања отаца и лаика који врше разна послушања у светом манастиру. Сви резултати тестирања били су негативни. Свима који су се причестили из исте Чаше, па чак и наводном пацијенту, епископу Пимену, на крају није дијагностикован коронавирус. Само је један резултат био позитиван: онога који се плашио да приступи Светој Чаши – оца ђакона“.

Све је то Бог допустио ради уразумљења оних млаких верника који Светој Чаши и светој кашичици приступају са зрном сумње.

Као што видите, нема потребе да прибегавамо лажној икономији у тако важним питањима. Наш Господ и Бог, Исус Христос, управља свиме на такав начин да ојача и подржи чак и маловерне. Њима је довољно да само пажљиво гледају шта се дешава и схватиће да у Цркви ништа не треба мењати. Морамо у потпуности веровати Богу...

Прот. Петар Хирс: Бог Сам свиме управља...

Архим. Сава Светогорац: Управо тако. Бог се стара о уразумљењу оних којима недостаје вере. Али неверници ће остати при свом мишљењу, јер не желе да размишљају о Божанској домостројитељству. Не желе ни да слушају чак и очигледне доказе.

Како видимо, сва невоља лежи у чињеници да морамо да имамо посла не само са маловернима, већ и са онима у којима вере уопште нема... Био сам запањен од самог почетка колико је брзо ова фарса са наводном пандемијом започела... На Интернету постоји чланак који каже да су новинари почели да пишу о „пандемији“ када су била само прва два случаја у Вухану. Замислите размере ове операције: реч „пандемија“ чула се у вестима када је на свету било само двоје оболелих!

Прот. Петар Хирс: Сећам се како су на почетку епидемије многи почели да пишу: „Свет се променио! Старе ствари су прошле, а сада се не можемо вратити назад. Ова болест је све променила“. Још нисмо имали времена да схватимо шта се дешава, али они су већ почели да нам говоре о сутра. Шта је то?

Архим. Сава Светогорац: А наши политичари, који су редовни чланови ексклузивних клубова и тајних друштава попут Билдерберг групе, рекли су да ће „пандемија остати дуго и да су ове мере уведене да би дуго остале“. Зашто да остану дуго? Ако се епидемија заврши, мере не би требало да остану заувек. И можемо видети да сада када је такозвана пандемија готово нестала, још увек постоје врло строге мере, посебно у храмовима.

Запажамо примену веома строгих мера. На пример, данас су ми из Немачке послали списак мера које су се примењиване током епидемије у Немачкој (у Грчкој православној цркви), у којој се наводи да верници морају да носе маске током свих служби и да држе удаљеност од 1,5 метара. Ове мере и све оно што смо већ рекли је хула на Духа Светога.

Прот. Петар Хирс: Да ли их намеће држава или Црква?

Архим. Сава Светогорац: Нажалост, ово долази од Цркве: од црквеног руководства. Немачка митрополија је објавила такву енциклику. Ово је неприхватљиво. Већ смо разговарали о томе шта се дешава при освећењу храма. Владика клечи и чита посебне молитве. Обраћа се Богу и моли се на овај начин:

Учини њега (тј. храм) пристаништем бродоломника (= тако да је то била лука онима који су у невољи), исцељењем страсти (= тако да буде болница за болести душе и тела).

Раније, током пандемија, када су се заразне болести шириле свуда, људи су ишли у храмове да пронађу утеху и лечење. Болесници, посебно ментално оболели, доведени су у наш манастир у Едеси, а код нас су остали неколико дана или чак месеци. Убрзо су се болесници опоравили - захваљујући њиховом честом боравку у цркви и животу на благодатном месту, у близини светиње. Где још болесник може да оде ако не Христу, Ко је Лекар наших душа и тела? Зашто читамо ове молитве, а опет им не верујемо?

Прот. Петар Хирс: И најтрагичније је то што ми, који бисмо требали бити путеводитељи, наставници и водити људе у цркву, напротив, спречавамо их да иду у цркву.

Архим. Сава Светогорац: Ми сами изгонимо болеснике из Болнице, то је трагично. Један лаик ми је баш тачно рекао: „Данас су се пастири закључали у тору и оставили овце напољу да их поједу вукови“. Ево шта се сада догодило. Епископи и свештеници затворили су се у цркве, сами служе Литургије, док су мирјани остали на улици. Знам неке приче које никога неће оставити равнодушним. Једна сиромашна верујућа жена рекла ми је како је, стојећи на улици, притиснула уво на зид храма како би покушала да чује бар једну реч из службе коју су свештеници и епископ вршили у храму (е, кад смо ово преводили, драги читаоци, заплакали смо – нап. „Борба за веру“). Да ли је ово нормална ситуација?

Прот. Петар Хирс: Господе, смилуј се!

 Архим. Сава Светогорац: Испричали су ми још један случај са Свете Горе. Када је цела ова прича започела, манастир је престао да прима мирјане. Један познати старац пришао је игуману и рекао: „Оче, да ли ти се свиђа ова ситуација? На нашем храмовном празнику данас није било ниједног лаика. Он је био без благодати, разумеш ли? Нисмо их пустили унутра, и сами смо изгубили благодат Божију“. Јер Црква смо сви заједно. Не можете некога лишити Божанске Литургије и Причешћа по својој вољи. То је забрањено. И који долази к мени нећу га истерати напоље (Јован 6:37). Христос је о овоме врло јасан.

Прот. Петар Хирс: За кога ми тада служимо?

Архим. Сава Светогорац: Тачно. Зар само за архијереје и свештенике? Зар ми то стварамо неку елитну групу?

Прот. Петар Хирс: Неку касту изабраних.

Архим. Сава Светогорац: Касту, да. Погледајте како се предивно говори о храму у молитви. Владика се моли Христу да храм постане лечебница за страсти и „прибежиште немоћнима“. Храм је уточиште за болесне и не може се затворити. Чак и ако је човек болестан и стар, зашто му затварате врата храма? Где ће наћи утеху? Кажу: „Ући ће унутра и заразити се“. Како се може заразити? Храм је испуњен благодаћу, јер је Христос „посреди нас“. Да ли ће нам Христос икада дозволити да се међусобно заразимо у храму?

Прот. Петар Хирс: С тим у вези, поставља се питање, Старче, можда смо изгубили осећај благодати?

Архим. Сава Светогорац: Да. Управо тако.

Прот. Петар Хирс: И притом не разумемо шта смо изгубили?

Архим. Сава Светогорац: Ми немамо прави духовни опит; ми немамо духовни живот.

Прот. Петар Хирс: Како то можемо разумети, осетити то, ако смо изгубили смисао духовног живота?

Архим. Сава Светогорац: Нажалост, сада постоји страшан пад морала како међу свештенством, тако и међу мирјанима, па смо снажно одступили од вере. Ово о чему сада говоримо не припада пољу морала, већ пољу догме; то су заблуде и греси против вере. Али, као што је рекао наш научни саветник, професор Димитрије Целенгидис, ако неко сагреши против морала, ускоро ће сагрешити и против вере. Сви Свети Оци нам то говоре.

Прот. Петар Хирс: Да, то је тако.

Архим. Сава Светогорац: Ако изгубимо морал, као што се већини нас догодило, онда је одступање од вера само питање времена.

 

Наставиће се...

 

Први део: Ексклузивно: Интервју с архимандритом Савом Светогорцем (1) 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 27 фебруар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.