header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow САОПШТЕЊА arrow Аналитички тим "Борбе за веру": О загребачком брату и папорукољупцу патријарху Порфирију (2.део)
Аналитички тим "Борбе за веру": О загребачком брату и папорукољупцу патријарху Порфирију (2.део) Штампај Е-пошта
среда, 03 март 2021

 ПАСТИР ИЛИ НАЈАМНИК        

У интервјуу који је дао недељнику „Експрес“, бивши митрополит Порфирије је рекао (има томе више годиница) – а питање је било крајње јасно: „Да ли су то само гласине, нагађања или оправдана и већ виђена историјска стварност да су многи Срби у Хрватској од 1990. (говори се о две – три десетине хиљада), били егзистенцијално или животно приморани да пређу у католичанство?

Не знам за ту бројку, али сам свестан проблема асимилације. У приступној беседи дао сам обрисе програма свог рада. Будући да сам упознат са поменутим проблемом, цитирао сам светог владику Николаја, охридског и жичког, који за Светог Саву каже да је свет поштовао и заволео њега, па затим и његов народ, не зато што је прослављао Србе него зато што је прослављао Христа. Владика Николај рекао је заправо шта је посао Цркве и свештеника: да служе Литургију, да проповедају Јеванђеље, да чине добро свим људима. То је највише, најделотворније и, рекао бих, једино што Црква треба да ради и по питању асимилације, односно очувања идентитета.

Ма, браво! То је прави пастир! Не зна колико му је пастве прешло у туђи тор, али зна да је једини начин да се паства сачува да се чини добро свима и служи Литургија. А не тражи залутале овце, не позива на одговорност вукове који су им душу растрзали, не брине о њима. Ништа он не зна, осим да се са Загребом воли јавно, онако сентиш, у духу песама Арсена Дедића.  

Књига митрополита Порфирија "Загреб и ја се волимо јавно"

(ЛИНК:)

Ево шта се зна о судбини Срба у Хрватској о којој Порфирије нешто мало зна, али му је важно да служи литургију и да се са Загребом јавно дружи. Ово је писмо Владе Републике Српске Крајине у изгнанству од априла 2006. године:

Влада Републике Српске Крајине у прогонству има част да поздрави дипломатско-конзуларна представништва у Државној заједници Србије и Црне Горе и  да их подсети да је у Републици Хрватској, од 1990. до данас, уз терор и  претње, покатоличено око 30.000 Срба – о томе је обавестио високодостојник  Српске православне цркве - Митрополит загребачко-љубљански Господин Јован  (''Политика'', 14. април 2006, друга страна). Влада подсећа дипломатско-конзуларна представништва да је превођење  деце из једне групе у другу злочин геноцида – предвиђен у Резолуцији Генералне  скупштине ОУН, бр. 260 А (III) од 9. 12. 1948. и њеној Конвенцији о спречавању  и кажњавању злочина геноцида (члан 2, тачка ''е'').

Влада се усуђује да подсети дипломатско-конзуларна представништва да  је Република Хрватска могла да спроводи злочин геноцида над Србима, јер су  је издашно помагале, од 1990. до 1995, европске државе - у првом реду, чланице  Европске заједнице (данас уније). Због тога, нико није позвао Хрватску на одговорност. Због тога, ни једна чланица УН, ни једна међународна организација  и Света Столица нису одговорили на захтев Владе РСК из 1993. године да се  Хрватска спречи у вршењу злочина геноцида – покатоличавањем верника Српске  православне цркве. Тада су свима достављена имена хрватских свештеника и адресе римокатоличких цркава у Загребу, где су покатоличена српска деца, али нико није  реаговао – па ни Савет безбедности.

Верујући да је данас свет спремнији да се суочи с истином о овом геноциду над Србима, па је Влада (2005) писала и Његовој Светости Папи Јовану  Павлу Другом, а, касније, и Његовој Светости Папи Бенедикту Шеснаестом, али су њихове светости прећутале Владино упозорење. Запрепашћује чињеница да се  дипломатско представништво Свете Столице у Београду није огласило на неколико  ургенција у вези са католичењем српских породица у Хрватској.

Влада РСК моли ДКП да пренесу својим владама да је цивилизацијска обавеза сваке од њих да испитају околности и размере хрватског злочина геноцида над Србима и да затраже од Свете Столице да стави међународним посредницима (ОУН, ЕУ, ОЕБС) на располагање матичне књиге крштених у хрватским  римокатоличким црквама. Влада РСК обавештава ДКП у Београду да ће ово писмо имати карактер отвореног – због потпуне државне и медијске блокаде у Европи информација о обесправљеном и  прогнаном српском народу.

Значи, претходни митрополит  загребачко – љубљански, блаженопочивши Јован Павловић, је знао, прецизно, да је покатоличено 30 хиљада Срба, усред мира, а донедавни архијереј, садашњи патријарх, није имао појма. Наравно да је митрополит Порфирије увек све могао да сазна о католичењу Срба после 1991, али је, једноставно, лагао, да би са Загребом могао да се воли јавно, а са Ватиканом и јавно и тајно.

Ето, браћо и сестре, каквој се заштити можете надати од садашњег српског патријарха.  Сасвим сте у праву – никаквој!

 

Наставиће се...

 

- О загребачком брату и папорукољупцу патријарху Порфирију (1.део) 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 04 март 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.