header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Федерико Ћенћи: Вештачка материца – да ли већ живимо у дистопији? Штампај Е-пошта
среда, 10 март 2021

 ЕУ финансира пројекат који делује племенито, али се такође може користити и за „производњу”деце без односа

        Ова 2021. година има озбиљне изгледе да постане година у којој би се могла остварити дистопијска пророчанства великих аутора прошлог века. У наметању „новоговора“, систематској цензури и Великом Брату који нас шпијунира чак и у нашим домовима видимо доста онога о чему је писао Џорџ Орвел (1903–1950), а ту је и физичко дистанцирање људи о ком је писао Исак Асимов (1920–1992). Но, ту је и трансхуманистичка компонента Олдоса Хакслија (1894–1963), који у свом делу Врли нови свет описује како се се деца рађају вештачки, помоћу епрувета и вештачких материца.

„Par-tu-ri-ent“

Иста ствар која се дешава у роману написаном 30-их година прошлог века, назире се и данас, године 2020. Назив пројекта све говори: „Par-tu-ri-ent“ – што означава жену која је пред порођајем (од латинског parturitio, у значењу „рађање, порођај“). Овај програм омогућава развој ембриона и негу фетуса у једној технолошкој капсули опремљеној свим неопходностима. Збогом зачећу и трудноћи у материци – сада ће се све дешавати у вештачком простору, као да покушавамо да одгајимо биљку која ће нам украсити дом. А збогом и мама и тата, јер за „рађање“ бебе више неће бити потребан однос мушкарца и жене, већ велика сума новца за улагање у нов технолошки уређај.

Пројекат

Идеју је покренула група студената са Универзитета за уметност у Арнхему, у Холандији. Сајт је већ у функцији, а циљеви пројекта описани су на насловној страници: „Замислите будућност у којој садашње границе размножавања више не постоје, већ се живот може стварати и доносити на свет на један нов начин. То је будућност у којој се природна трудноћа замењује вештачком материцом.“ У позадини ових злокобних слогана видимо слику која делује подједнако невероватно: жена седи на софи, окренута леђима ка камери, и посматра нерођено дете које лежи у овој „вештачкој материци“ у углу просторије.

Пакет обухвата и неколико додатака како би трудноћа била што сличнија природној: микрофон за слање порука и звукова беби из спољашње средине и пластични предмет који, када га укључите и прислоните уз тело, опонаша вибрације услед покрета које беба прави у материци. Капсула 2.0.

 

Европа улаже новац

Да ли вам ово звучи као шала? Или као провокација? Било би добро да је то у питању. Међутим, ситуација није охрабрујућа. Такође у Холандији, научници с Технолошког универзитета у Ајндховену већ неко време раде на пројекту вештачке материце, који финансира ЕУ са чак три милиона евра. Циљ је племенит: модернизација инкубатора како би се повећале шансе за преживљавање превремено рођених беба. Један од проблема инкубатора, заправо, лежи у чињеници да бебе које се роде веома рано имају недовољно развијена плућа, црева и друге органе, па је тешко давати им кисеоник и храну.

И тако, научници у Ајндховену стварају праву хај-тек материцу у којој је беба уроњена у течност и добија кисеоник и храну кроз пупчану врпцу. „Ова машина“, кажу, „била би унапређена сензорима који могу симулирати 100 посто искуства у стварној материци, укључујући и звук откуцаја мајчиног срца.“

Збогом полном односу

Потребан је само један мали корак од племените и одабране сврхе до Врлог новог света. Научник Ханк Грили, стручњак за генетику и неуронауке са Универзитета Станфорд у Калифорнији, тврдио је још 2017. године да у року од двадесет до тридесет година секс више неће бити потребан за добијање беба. За Грилија, парови (или чак појединци или групе људи – зашто да не?) бираће који ће се ембрион родити од свих које су створили у епруветама, и то на основу његове ДНК. Овај научник верује да ће на овај начин бити могуће искоренити генетске болести и малформације. Биће то коначна легитимизација еугенике; а такође ће омогућити и одабир физичких карактеристика детета: висину, боју очију и косе и, ко зна, можда чак и интелектуалних способности нерођеног детета. То би довело до значајних уштеда у сектору јавног здравља, ликује Грили. Све то тек треба доказати. Али једно је већ сигурно – биће то стрмоглави пад у дистопију.

Текст са портала на српском језику на тему биоетике и дистопије погледајте овде. (прим.ур.срб.)

 

Извор: https://www.ifamnews.com/sr/

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 10 март 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.