header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Држава у САД позната по хришћанском конзервативизму прогласила абортус нелегалним Штампај Е-пошта
субота, 13 март 2021

 Америчка савезна држава Арканзас прогласила је абортус нелегалним у готово свим ситуацијама, укључујући и силовање и инцест. Они који се противе абортусу надају се да би ова одлука могла да буде подстрек Врховном суду да измени одлуку Ро против Вејда из 1973. којом се штити право на абортус.

Абортус у Арканзасу биће дозвољен једино ако је мајка у животној опасности, саопштио је гувернер те државе Ејса Хачинсон. Арканзас је познат по хришћанском конзервативизму.

Хачинсон је рекао да је потписао закон у складу са својим "искреним и дуготрајним уверењима да не треба дозволити абортус" и додао да је "намера овог закона да припреми терен за измену одлуке из 1973".

Нови закон о абортусу ступа на снагу на лето, саопштила је Америчка унија за грађанске слободе (АЦЛУ), која је и најавила да ће покушати да оспори закон пред судом.

Абортусу се противе многи Американци, а најжешће евангелисти.

Протеклих година неколико држава на југу САД је пооштрило законе о абортусу, што је затворило и многе клинике.

Могућност да се пресуда из 1973. која гарантује право на абортус укине порасла је након што је бивши председник Доналд Трамп именовао конзервативну судију Ејми Кони Берет у Врховни суд, и тако учврстио конзервативну већину на шест од девет судија.

Ако пресуда Ро против Вејда више не буде важила, то ће значити да ће свака држава моћи за себе да одлучује о праву на абортус, пише ВОА.

 

Извор: "Б92"

Последњи пут ажурирано ( субота, 13 март 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.