header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Валтер Каспер: "Побољшани односи Свете Столице и РПЦ"
Валтер Каспер: "Побољшани односи Свете Столице и РПЦ" Штампај Е-пошта
недеља, 06 септембар 2009

Freising, 5. rujan 2009.

SLOŽNA EUROPA - ZAJEDNIČKA ZADAĆA SVIH KRŠĆANSKIH CRKAVA

Kardinal Kasper na međunarodnom kongresu Renovabisa u Freisingu

Image     Složna Europa zajednička je ekumenska zadaća svih kršćanskih Crkava, poručio je 3. rujna predsjednik Papinskoga vijeća za jedinstvo kršćana kardinal Walter Kasper na otvorenju međunarodnoga kongresa Renovabisa u bavarskom Freisingu.

          Europa će preživjeti samo ako se temelji na svojim humanim i kršćanskim vrednotama, istaknuo je kardinal Kasper, osvrnuvši se zatim na prijateljske odnose katolika i pravoslavnih na mnogim područjima, te teološke razgovore koji se uskoro nastavljaju na Cipru. Posebno je istaknuo poboljšanje odnosa između Svete Stolice i Ruske pravoslavne Crkve, upozoravajući pritom kako je potrebno još vremena i zauzimanja na međusobnom upoznavanju i razumijevanju.

Oko 380 sudionika iz 29 zemalja okupilo se u Freisingu na 13. međunarodnome kongresu Renovabisa, katoličke udruge koja pruža pomoć Crkvama i stanovništvu u bivšim komunističkim zemalja Istočne i Jugoistočne Europe. Geslo ovogodišnjega susreta je "Tražiti jedinstvo - sačuvati raznolikost. Istok i Zapad u ekumenskom razgovoru". Papa Benedikt XVI. uputio je srdačni pozdrav i blagoslov sudionicima susreta, među kojima su njemački biskupi Gerhard Feige (Magdeburg) i Gerhard Ludwig Müller (Regensburg), rumunjski pravoslavni metropolit Zapadne i Južne Europe Joseph Pop i bjeloruski pravoslavni biskup Serafim Belonozko.

Direktor Renovabisa o. Dietger Demuth istaknuo je kako će se na kongresu osloviti bitne točke trenutačnoga ekumenskoga dijaloga te razmatrati kako Crkve mogu pridonijeti europskoj integraciji. Premda su i Kasper i Pop naveli pitanje papina primata kao jedno od najvažnijih točaka katoličko-pravoslavnih rasprava, također su jasno istaknuli da se primat rimskoga biskupa i načelo sinodalnosti međusobno ne isključuju
Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je kršćanski prinos europskom ujedinjenju i odala priznanje reformskim pokretima u istočnim zemljama. Skup su pozdravili i predsjednik Njemačke biskupske konferencije nadbiskup Robert Zollitsch, predsjednik Vijeća Evangeličke Crkve u Njemačkoj biskup Wolfgang Huber te mnogi drugi politički i crkveni uglednici.

Od osnivanja godine 1993. Renovabis je s više od 450 milijuna eura pomogao 16.500 pothvata u 29 zemalja Istočne Europe. Prvi međunarodni kongres te udruge sa sjedištem u Freisingu održan je godine 1997. (kta/ika)

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.