header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Коначно познато: Ковид пасош ће обавезно имати шест података
Коначно познато: Ковид пасош ће обавезно имати шест података Штампај Е-пошта
понедељак, 15 март 2021
          Коначно је познат садржај електронског сертификата о вакцинисању, односно ковид пасоша на нивоу Европске уније.

Како је за Јутарњи лист појаснио Крунослав Цапак, шеф Хрватског завода за јавно здравство и члан Националног штаба цивилне заштите, сертификат ће обавезно садржавати:

·  име и презиме вакцинисане особе

·  државу из које долази

·  назив вакцине која је коришћена

·  датум вакцинације

·  серијски број цепива

·  бар код којим ће моћи да се очитају подаци

Цапак је појаснио да још не постоје визуална решења, него само договор на нивоу ЕУ о садржају сертификата, односно, како се колоквијално зове, ковид пасош.

„С обзиром на то да се иде на смарт решење, требаће до три месеца да то профункционише Наиме, још се на нивоу Уније разговара хоће ли грађани који су се вакцинисали добити смарт картице или ће имати код који ће се моћи очитати на мобилном телефону“, рекао је Цапак.

Ипак, за почетак коришћења потврда о вакцинацији могло би да прође и више од три месеца, што зависи од тога хоће ли тада вакцина бити доступнија много већем броју људи у ЕУ него што је то сада случај.

„Засад ниједна земља ЕУ није донела одлуку о преласку границе на основу вакцинације. Постоје билатерални договори, тако и ми имамо неке билатералне разговоре да међусобно признамо потврде. Дефинисан је изглед потврде, али засад се користе само у медицинске сврхе, а не у сврху преласку границе“, рекао је Цапак.

Потпредседник хрватске владе Давор Божиновић рекао је да би 17. марта Европска комисија требало да изађе с првим драфтом документа за ковид пасоше.

„Видећемо што ће у њему бити. Делови тога су изашли кроз европске и хрватске медије. Можда ће тај сертификат бити јединствен“, рекао је Божиновић.

Крајем фебруара су се лидери ЕУ начелно договорили да се на нивоу блока уведе јединствени сертификат са потврдом о вакцинисању који би особама које га поседују омогућио путовања без граничних мера, а можда и посете неким културним или спортским догађајима.

Иако, појединости још нису познате, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је рекла да ће бити потребно око три месеца да се успостави систем сертификата о вакцинацији.

Немачка се одлучила за ИБМ за електронски сертификат о вакцинацији

Немачка влада одлучила је да америчком концерну ИБМ да посао израде електронског пасоша о вакцинацији у тој земљи, сазнаје „Бизнис инсајдер“.

Лист, позивајући се на кругове унутар владе Немачке, наводи да је ИБМ победио немачки Телеком који је прошле године заједно са САП развио „корона ворн“ апликацију.

Министарство здравља затражило је понуде од више компанија, а према поверљивим подацима вакцинисани ће добити дигитални пасош преко центара за вакцинацију, лекарских ординациа, путем сертификата о вакцинацији.

Сертификат о вакцинацији ће најпре вакцинисаном бити уручен у папиру (2 де код) или директно преко једне апликације на паметни телефон.

Преко апликације, коју сада треба да развије ИБМ, ресторани, продавнице, фитнес центри, хотели и све друге установе могу да регулишу приступ тиме што могу проверити да ли је лице вакцинисано.

ИБМ-у је овај посао веома уносан, јер, како пише лист, према документацији Министарства, по сертификату ће добијати 50 евро центи.

То би, ако се узме у обзир предвиђена стопа вакцинације од 80 одсто, годишње око 65 милиона људи, то јест 32,5 милиона евра, пренео је Танјуг.

Према плану након званичне објаве одлуке владе дигитални пасош би требало да буде израђен у року од осам недеља, што ће омогућити да од јуна вакцинисани добију тај електронски документ.

 

Извор: "Искра"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 16 март 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 50 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.