header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Схи-архимандрит Гаврило Ралетиначки: Болесник није хтео да крши пост Штампај Е-пошта
среда, 07 април 2021

 Јеромонах Петар, иначе мој ученик, причао ми је како његов деда ни у болести пре смрти није хтео да прекрши пост. У току болести зажелео је да му позовемо свештеника ради исповести и Причешћа. Ми смо му ту жељу одмах испунили. После молитве и Причешћа, укућани су замолили свештеника да болесника разреши од поста, и свештеник је то одмах учинио. Али деда није хтео ни да чује за мрсну храну. Зар сад, на крају живота, да се огрешим? То никако! И одбио је нашу понуду.

Мало доцније, почео је неком невидљивом да одговара. Нећу то да једем, бежим од мене! То је поновио још једном.

На наше питање с ким он разговара, одговорио је: неки црни човек, има рогове, већ двапут ми прилази и нуди неко мрсно јело, говорећи: Једи, ти си болестан! Али га ја отерах.

Кад су укућани после почели између себе говорити о његовој смрти, деда чу и рече: Не бојте се, нећу још. Ноћас тачно у 12 часова ја ћу отпутовати.

И тако је и било.

Иза овог примера нека се поуче они што у болести траже мрсна јела, па чак и пред смрт, мислећи да ће им јело продужити живот. То је дело ђавоље, зато и долази враг да понуди мрсно, било преко људи или сам лично, те да би имао чиме оптужити на суду и душу му зграбити. Наш је живот Христос, а не јело и пиће, а ко од Христа бежи – тешко њему. Тај не зна зашта живи.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 08 април 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 49 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.