header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow САОПШТЕЊА arrow Уредништво: Српски епископат и вакцинисање
Уредништво: Српски епископат и вакцинисање Штампај Е-пошта
четвртак, 08 април 2021

 Није се играти са здрављем. Ни духовним ни телесним. Зато треба пазити шта се на ту тему прича. Кад су нове вакцине против короне у питању, опрез је насушно неопходан. Јер, како се испоставља, вакцинисање -  у неким случајевима - може имати тешке последице. Неке земље су, рецимо, престале да се вакцинишу „Астра Зенеком“ (http://rtv.rs/sr_ci/).

Низ људи осетљивог имунитета се вакцинисао, и умро (https://srbin.info/). Јасно је као дан да се наговарањем на вакцинисање не треба бавити, али не треба никог ни спречавати да се вакцинише ако хоће.

Нарочито то не треба да чине свештена лица.

Епископ Стефан Шарић, познат по својој духовности и лишен било каквих скандала (кад бисмо се шалили, наравно)  је поручио православним Србима: Ја сам се вакцинисао да бих вам служио, вакцинишите се и ви, пре свега да бисте сачували свој живот”, рекао је владика Стефан у споту у оквиру кампање позива на вакцинацију преко телевизије, новина и билборда Ја сам се вакцинисао”. Он је такође позвао вернике да на Васкрс дођу у храм да заједнички пославе “животодавца Исуса Христа”, али није прецизирано да ли се тај позив односи само на вакцинисане.

Стефан Шарић

Да је Невен Ћулибрк остао рок критичар, био би један од бољих рок критичара на простору бивше СФРЈ. Да се одрекао пређашњег себе, и постао калуђер Јован како треба, он не би чинио све оно по чему је познат (од настављања рок приче, преко падобранства, смањивања броја жртава у Јасеновцу, до позивања на вакцинисање). Рок критичар је остао и у мантији, препун поверења према модерним достигнућима цивилизације, па његово јавно завртање рукава ради вакцинисања има за циљ да нам покаже како он није „заостао“, него модеран, као фирма „МОДЕРНА“ која производи вакцину „Астра Зенека“.

Јован Ћулибрк

Епископ шумадијски Јован је од Градског штаба за ванредне ситуације у Крагујевцу позвао народ да се вакцинише, о чему треба да проповедају и свештеници, али се ипак оградио, рекавши да то треба да буде слободна воља грађана. Једино не треба причати, каже он у свом акту ебр 390, да су вакцине „ђавоље средство“. Очито је акт написао под притиском (он, као и Шарић, много дугује власти), али није отишао у крајње рекламирање вакцинисања.

 

 

Акт Јована Шумадијског, позив на вакцинацију

За сада је најтрезвенији став изнео епископ бачки Иринеј:

Дефинисан и службени став не постоји. Проблем је потпуно нов. А друго, истини за вољу, Црква није организација која има неку гвоздену дисциплину и где свако мора да поступа на исти начин. Црква је простор слободе и за своје чланове, а и за остале. Зато је и могућно да имамо ово шаролико стање да су неки за Цркву, други су против, трећи не знају ни сами за шта су и тако даље. Тако да лично не верујем, да ће постојати неки обавезујући став. Него, једноставно, чињенице које се буду у међувремену појавиле произвешће код већег или мањег броја верника одређене одлуке. Ми не можемо никоме наметнути као одлуку да мора да се вакцинише. Неће ни држава то чинити, а Црква још мање. Чак и кад би држава то чинила Црква не би. С друге стране ми не можемо прихватити ни став неких људи који кажу: „Нипошто вакцина. То је ђавоље средство, ђавоља работа и томе слично.“

Иринеј Буловић

Још ништа не знамо. Видећемо. Да може бити злоуботреба, бојим се да може. Савремена технолошка средства су таква да се може све злоупотребити, па и вакцина. А друго, по себи морамо и то знати, да ниједна вакцина није потпуно поуздана; поготово у овим тешким случајевима и да код неких људи, из разлога које ни медицинари не разумеју, а камоли ја или неко други изван медицинске струке, може да произведе неке отежавајуће околности и нека нежељена дејства. О свему томе тешко је знати и казати било шта унапред. Тако да, мало сте ме изненадили овим питањем. Нисам о њему до сад размишљао. Ово је први пут да сам са собом разговарам, а уједно и са вама и са гледаоцима. Дакле, мислим да ће став Цркве бити такав да, узимајући у обзир све расположиве податке, сваки хришћанин православни одлучи за себе слободно и одговорно да ли хоће или неће да се вакцинише.“(https://eparhijabacka.info/)

Као што смо увек говорили: свако има своју главу и одговара за своје поступке. Пазите шта радите и како поступате! Нико не може да одговара за вас и уместо вас.

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 10 април 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.