header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Духовни суноврат у епархији Милешевској - за 6 година епархију напустило 13 монаха и монахиња Штампај Е-пошта
понедељак, 12 април 2021

 - Писмо упућено патријарху и Синоду -

>>Атанасија Ракиту напустили и они који су дошли са њим из епархије бихаћко-петровачке<<

Ваша Светости, часни Архијереји наше Светосавске цркве, браћо и сестре,

желимо да вас овим путем обавестимо о још једном у низу духовних суноврата епархије милешевске од када њоме управља Атанасије Ракита. Наиме, ради се о одласку Игумана Теофила из епархије милешевске у епархију зворничко - тузланску. Отац Теофило је монах који је дошао у епархију милешевску са Атанасијем Ракитом из епархије бихаћко-петровачке из манастира Глоговац. Дошао је тада отац Теофило са сада већ упокојеним оцем Стефаном и два искушеника. Сви су добили канонски пријем за епархију милешевску. Неће проћи много времена отац Стефан увиђа право стање у милешевској епархији и са једним искушеником се враћа у епархију бихаћко-петровачку у свој манастир Глоговац. Отац Теофило остаје, постаје игуман манастира у Сељанима, манастира Прибојске Бање, манастира Козме и Дамјана, манастира Дубнице и заменик Атанасија Раките по питању монаштва. Десна рука Атанасија Раките, монах у кога је Атанасије имао апсолутно поверење. Све је то изгледало дивно и красно до момента када и отац Теофило, часни монах увиђа ко је Атанасије Ракита. Пар пута је изражавао жељу да се врати у епархију бихаћко-петровачку, али због неких ранијих несугласица са владиком Сергијем од тога одустаје и остаје у епархији милешевској. Атанасије Ракита се разрешава дужности игумана манастира у Прибојској Бањи и отац Теофило прелази у манастир Козме и Дамјана на Водену пољану са једним искушеником. Атанасије Ракита не мало пута даје изјаве и хвали стање у манастиру Козме и Дамјана, похваљујући и сам рад оца Теофило. Видимо и знамо сасвим супротно. Атанасије Ракита само жели да је све красно и у реду, а уствари ништа није у реду. Монаштво се осипа, свештенство буни, народ бојкотује свештенство и самог епископа... У једној реченици тотално хаос и расуло у епархији милешевској!

Архимандрит Теофило и искушеник који је био са њим одлазе из епархије милешевске, напуштају свог "оца" Атанасија и спашавају и себе и душе своје! Одлазе код честитог Владике Фотија да се духовно уздижу поред правог оца и пастира, а не пијанца и пробисвета Атанасија Милешевског.

Навели бисмо само тренутно стање у епархији милешевској по питању монаштва. Од доласка владике Јоаникија за администратора епархије милешевске па све до данас (значи и за време Атанасија Раките) епархију милешевску су напустили или су насилно протерани:

1. Архимандрит Макарије

2. Архимандрит Леонид

3. Архимандрит Леонтије

4. Архимандрит Теофило

5. Јеромонах Никодим

6. Јеромонах Павле

7. Јеромонах Гаврило

8. Јеромонах Максим

9. Монах Јован

10. Монах Симеон

11. Монах Саво

12. Монахиња Доротеја

13. Монахиња Анастасија

Драга браћо и сестре, Ваша Светости тринаест монаха и монахиња плус неколико искушеника је НАПУСТИЛО да не кажемо побегло из епархије милешевске за само 6 година. Све оно што је Епископ Филарет сабирао и монашио ова двојица (Атанасије и Јоаникије) су растерали за непуних 6 година! И  то за  време епископа Јоаникија њих 6, а за време Атанасија њих 7.  У епархију за ово време су дошла 2 искушеника који су у међувремену замонашени и  1 монахиња. Изгледа да још нису схватили где су и код кога су дошли!? Брука и срамота!

Манастиру су нам празни, свештеници служе повремено када имају времена (читај кад хоће). Ми, народ смо огорчени!  А да не помињемо да ништа није саграђено у епархији за ових 6 година. Атанасије Ракита се слика сваких 7 дана на оном делу конака који сестре граде у манастиру Милешеви као да гради Скадар на Бојани само да би показао као тобоже он нешто ради и гради, а чињенично стање је да сав новац од посечене шуме иде на плате његових миљеника и породице. За време Епископа Филарета, за непуних 16 година владика Филарет је са народом обновио епархију милешевску, саградио и обновио 36 манастира и цркава са конацима и поставио у њих монаштво. Али владика Филарет није имао жену и децу да их храни епархијским новцем као дотични Атанасије Ракита - брука и срамота СПЦ и гроба Светог Саве!

Тренутно стање монаштва у нашој епархији:
Манастир Милешева 7 монахиња, манастир Сељани 2 монаха (1 под забраном свештенодејства), манастир Куманица монах и монахиња, манастир Јабука 2 монахиње, манастир Дубочица 1 монахиња, манастир Света Тројица 2 монаха, манастир Прибојска Бања 2 монаха и 1 монахиња, манастир Јања 1 монахиња, манастир Давидовица 1 монах, манастир Дубница 1 монахиња, манастир Мажићи 1 монахиња.

Манастир Пустиња – празан

Манастир Козме и Дамјана – празан

Манастир Бистрица – празан

Манастир Ђурђевића Тара -  празан

Манастир Довоља - празан

Ваша Светости, чланови Светог Архијерејског Синода, часна комисијо коју чекамо као озебли сунце молимо вас да реагујете, да спасите ову епархију од Атанасија Раките иначе пропадасмо у адске поноре!

Вашој Светости и Српској цркви одани монаштво и верни народ епархије милешевске.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 12 април 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.