header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Поглавар Пољске Православне Цркве: „Грчко, где је твоја верност Православљу?“ Штампај Е-пошта
понедељак, 12 април 2021

Увод "Борбе за веру:

Храбро и громогласно исповедништво Православља ових дана нам је дошло од једне – по броју верника – најмање Помесне Православне Цркве – Пољске. Њен Поглавар, Блажењејши митрополит Сава, који је пастир добри словесном стаду Христовом од око 500 хиљада верника, са болом у срцу обратио се Грчкој Православној Цркви због њеног потонућа у јерес и раскол.

Одакле толика Благодат Божија митрополиту Сави?  Без имало двоумљења можемо рећи да је то од позитивног преседана који је Пољска Православна Црква учинила 2015. године – када се из новокалендарског раскола и проклетства вратила Јулијанском, такозваном старом календару.

Кратка историја календарског питања у Пољској

Под притиском младе пољске државе, 1924. године је проглашена аутокефалија Пољске Православне Цркве. Тада је извршен и озбиљан притисак на Цркву, у циљу кидања веза с прошлошћу: почело је увођење пољској језика у богослужење, а уведен је и нови календар.  Компромисни уступци су чињени да би се избегла забрана Цркве.

Овакав поступак Пољске Цркве објаснио је протојереј Доротеј Савицки, викар Варшавског саборног храма Свете Равноапостолне Марије Магдалине: „Како би се дала могућност верницима да спокојно учествују у богослужењима и уче своју децу Закону Божијем, кренуло се путем уступака. Тада је, по одлуци Цркве, остављено право парохијама да саме изаберу по ком ће календару живети: по старом или по – новом“.

На овај начин је требало избећи раскол - 70 процената парохија наставило је да живи по Јулијанском календару, а 30 процената, у регионима где су православни били мањина, прешло је на нови, односно – папски календар.

Припреме за повратак на стари календар текле су годинама. Велику улогу у овоме одиграо је омладински братски покрет. 18. марта 2014. године Архијерејски Сабор Пољске Православне Цркве је одлучио да укине декрет од 12. априла 1924. године о увођењу новог календара и донео одлуку о повратку на стари календар, почев од Недеље Свих Светих.

 Ово је први случај да је једна канонска Помесна Православна Црква званично укинула нови календар и вратила се православном - Јулијанском календару.

А изјаве – које се често чују - да питање календара није догматско питање – далеко су од објективности. Календарско питање аутоматски постаје догматско, када при његовом пажљивом изучавању дођемо до важног закључка: Јулијански календар је на директан начин повезан са Александријском пасхалијом, која је канонски усвојена на Првом Васељенском Сабору. Александријска пасхалија се ослања на Јулијанску сидеричку – звездану годину, која се израчунава и која је оријентисана сасвим другачије од соларног календара, а посебно Григоријанског.

 Тврђења, чак и са црквених катедри, да је Григоријански календар тачнији су - ненаучна, и представљају отворену демагогију. Усвајање новог календара, најпре од Константинопољске, а потом и Грчке Цркве, јесте антиканонски чин, који је изазвао највећи раскол у Православљу. Одлуке Константинопољског саветовања из 1923. године морају бити најоштрије осуђене.

Подсећамо да су источни патријарси 1583. године  проклели папски календар и његове следбенике.

1583. године римски папа Григорије Тринаести, који је укинуо стари Јулијански календар, у више наврата је вршио притисак на цариградског Патријарха Јеремију Другог, званог Славни, да прими нови папски календар. Патријарх је више пуга одбијао у својим писмима, док најзад, исте године није сазвао сабор у Цариграду, на коме су поред њега били присутни Александријски Патријарх Силвестар, Јерусалимски Софроније и многи други епископи. Овај сабор је издао „Сигилион“ који је послан свим Помесним Православним Црквама. У њему се набрајају основне јереси папства и анатемишу се (тј. објављују да су ван Цркве) сви они који их исповедају. Ево анатеме на новокалендарце из Сигилиона:

Ко год не прати црквене обичаје проглашене од стране седам Васељенских сабора, и Свету Пасху и календар које су они добро установили за нас да их пратимо, него жели да прати новоизмишљену Пасхалију и нови календар безбожних, папиних астронома: и противећи се жели да одбаци и уништи учење и обичаје Цркве, које смо примили од наших Отаца, нека свако такав има анатему и нека буде изван Цркве и ван Сабора Верних.

 

+ + +

ПРАВОСЛАВНИ МИТРОПОЛИТ ВАРШАВСКИ И ЦЕЛЕ ПОЉСКЕ

Ул. Солидарности 52, 03–402, Варшава

№ --- / 2021

Његово Преосвештенству

Преосвећеном митрополиту калавритском и егиалејском

Амвросију

У г. Ејон,

 

Драги Владико Амвросије!

Ожалошћени смо сведочењима која нам долазе из Грчке: о затварању светих храмова, о неприпуштању верника к Светој Евхаристији, о кривичном гоњењу свештенства: митрополита и клирика који желе да служе верницима. Све ово изазива велики бол у нашој души. Грчко, где је твоја оданост Православљу и богатом предању Светих Отаца?

Из тог разлога, са великим поштовањем односимо се према Вашој позицији по горенаведеним питањима. Благодаримо Вам, драги Владико, на верности Светим Оцима. Нека вас Господ чува под Својим покровом и нека Вас укрепи у борби против сатане.

С најлепшим жељама и љубављу у Христу

+ Сава,

митрополит варшавски целе Пољске

 

Извор:  https://www.romfea.gr/

Преузето са: «Трость Скорописца»

Превод са руског: "Борба за веру"
          

 

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Ексклузивно: Митрополит калавритски Амвросије: „Коронавирус је производ мрачних сила"

- Митрополит калавритски Амвросије корона – правила у цркви назвао знаком Антихриста

- Овако пролазе хулитељи на Бога и Његове Свете - грчки новинар о свом изопштењу из Цркве

- Достојан! –митрополит калавритски Амвросије изопштио из Цркве премијера Грчке и два министра (видео) 

- Грчки митрополит: Светом водицом против корона вируса

- "Добровољно" повлачење грчког митрополита, најжешћег критичара полних изопаченика

-  Грчки митрополит позвао на отпор прогонитељима Цркве

-  Митрополит калавритски Амвросије: Међународни геј лоби ради на измени човечанства

Калавритски митрополит Амвросије: Сабор на Криту је пут који води у раскол

- Митрополит калавритски Амвросије: Христос је у Грчкој прогоњен!

- Митрополит калавритски Амвросије: На Криту је почињена издаја Православне вере

У Грчкој имигранти иконе из православних храмова користе за огрев и захтевају да не звоне звона

- Члан Синода ГПЦ митрополит Амросије резигнирано о заточеном бившем Патријарху јерусалимском Иринеју

- Митрополит Грчке Цркве Амвросије: Губимо хришћанску Грчку!

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 14 април 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 102 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.