header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Вавилон велики, мати блудница и гнусоба земаљских" заоштрава односе са Русијом Штампај Е-пошта
четвртак, 15 април 2021

 САД увеле санкције Русији и протерале 10 руских дипломата

ВАШИНГТОН - Сједињене Америчке Државе увеле су нове санкције Русији којима је обухваћено више од 30 појединаца и компанија и одлучиле да протерају 10 руских дипломата.

Разлог за увођење нових санкције је, како тврди Вашингтон, мешање Москве у америчке изборе 2020. године и сајбер напад за који америчка валда оптужује Русију, преносе агенције.

Напад на софтвер компаније Солар Виндс омогућио је хакерима да приступе хиљадама компанија и владиних агенција које тај софтвер користе.

Мере обухватају увођење санкција против шест руских компанија које подржавају сајбер активности земље, као и против 32 појединца и етинтета који су оптужени за мешање у прошлогодишње америчке председничке изборе, укључујући и ширење дезинформација.

Казнене мере уведене су и против осам појединаца и ентитета повезаних са руском окупацијом Крима. Бела кућа је саопштила да су међу 10 дипломата, које је одлучила да протера, представници руских обавештајних служби, преноси Глас Америке.

Очекују се и остале мере, мада је мало вероватно да ће их администрација јавно саопштити.

„Циљ ових акција је да Русија одговара за своје безобзирне акције. Деловаћемо одлучно у одговору на руске акције које наносе штету нама или нашим савезницима и партнерима”, саопштио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Додао је, међутим, да ће Сједињене Државе „где је то могуће, тражити прилике за сарадњу са Русијом, са циљем да се изграде стабилнији и предвидљивији избори усклађени са америчким интересима”.

Бела кућа је такође навела да Бајден користи дипломатске, војне и обавештајне канале да одговори на извештаје да је Русија подстицала Талибане да нападају америчке и савезничке трупе у Авганистану, засноване на „најбољим проценама” обавештајне заједнице.

Извештаји су објављени прошле године, а Трампова администрација је била критикована зато што о том питању није директно разговарала са Русијом. Бела кућа није званично потвдила те извештаје.

„Безбедност и добробит америчког војног особља, и наших савезника и партнера су апсолутни приоритет Сједињених Држава”, саопштено је из Беле куће, пренео је Танјуг.

 

Извор: "Политика"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 15 април 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.