header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Корнаверско заседање коронаверског врха Московске патријаршије Штампај Е-пошта
недеља, 18 април 2021
         Прво лично заседање Синода РПЦ након „коронавирусног искушења“ - и након што се патријарх Кирил вакцинисао - одржано 14. априла у манастиру Данилов, на неколико начина изгледао је необично. Сви учесници заседања - сам патријарх, стални и привремени чланови из редова митрополита и епископа - седели су у санитарним маскама. Раније у РПЦ није постојао такав „протокол“. По први пут у историји, патријарх се појавио у јавности са маском.

Поздравни говор патријарха показао се необично емотивним и са јасно израженим „ковид-дисидентским“ нотама, што себи није дозволио више од годину дана: од тренутка када је православни патријаршијски обилазак Москве са чудотворном иконом 4. априла 2020...

С једне стране, у свом говору Кирил је признао да је оно што се догађа „заиста пандемија“ и „ова инфекција је присутна свуда“. С друге стране, донекле се дистанцирао од овога „свуда“, рекавши да захваљујући његовим наредбама и санитарним мерама предузетим у црквама, РПЦ није постала „извор ширења заразе“. Због тога је Синод посебном одлуком изразио дубоку захвалност Патријарху. Кирил је признао да се у РПЦ чују критике на предузете мере. Нарочито често - у вези са „скрнављењем Причешћа“ потапањем кашичица у алкохолни раствор након сваког причасника.

Хулитељи на Бога и кловнови ђавола

Што је патријарх дуже говорио, његов говор је постајао све емотивнији. „Ни на који начин не доводимо у питање исцелитељску силу Светих Тајни Христових!“, узвикнуо је. „А доказ је чињеница да после причешћа наши ђакони употребљавају Свете Дарове из заједничке Чаше, а ниједан од њих није оболео и никада се неће разболети“...

Развијајући идеје „ковид-дисидентства“, патријарх је себе навео као пример: „Када служим без ђакона, ја употребљавам Свете Дарове без икакве сумње, с пуном увереношћу да се – причешћујући се Телом и Крвљу Христовом – ми причешћујемо великом светињом, која не подлеже никаквој инфекцији, никаквом злу, зато што је то Светиња, која се даје светима“. Оставићемо по страни питање, да ли патријарх себе сматра светим. Чињеница је да ове литургије - „без ђакона“ - Кирил врши у затвореном, заштићеном фитосанитарним мерама «Објекту Скит» у Одинцовском округу Московске области, где се пажљиво поштује карантински режим и где чак ни епископи немају приступ. Заједно са патријархом, у «Објекту Скит»  живи неколико монахиња, лични секретар - келејник, минимум службеника и обезбеђење. Сви они се редовно тестирају на инфекцију. Штавише, како је јуче признао в.д. Секретар за штампу патријарха Владимир Легојда, у марту је Кирил вакцинисан домаћом вакцином, за чије име је одлучено да се још не помиње (ово није „Спутњик В“). У супротном, одржавање састанка Синода лично за њега би уопште било незамисливо - претходни састанци с краја 2020. одржавали су се само путем видеоконференције.

Са друге стране, главни противник „ковид-дисидентства“ у Руској Православној Цркви, митрополит Иларион (Алфејев), тврдио је да се вирус може пренети, ако не кроз само Причешће, онда путем кашичица, чаше, убруса и – на крају крајева - преко руке свештенослужитеља које нису божанске...

 

Закључак:

Као што видимо, први човек коронаверског врха Московске патријаршије покушава да пуким квази-ревнитељским вербализмом прикрије своје очигледно неверје у божанску силу Светих Тајни Цркве. Док, са друге стране, други по рангу екумениста, новотарац и коронаверац - митрополит Иларион Алфејев - то чак и не чини: он отворено признаје могућност заражавања преко богослужбених сасуда и руку свештеника - што је директна хула на Духа Светога.

 


Последњи пут ажурирано ( понедељак, 19 април 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 74 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.