header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Чешки министар: Русија паралисала рад наше амбасаде; Чешка позива савезнике на солидарност
Чешки министар: Русија паралисала рад наше амбасаде; Чешка позива савезнике на солидарност Штампај Е-пошта
понедељак, 19 април 2021

 Потез Русије у коме је објављено 20 службеника амбасаде Чешке персонама нон грата паралисаo је активности чешке дипломатске мисије, изјавио је потпредседник Владе и министар полиције Чешке Јан Гамачек који тренутно обавља функцију и министра спољних послова.

„Протеран је заменик амбасадора Чешке и Чешка на то мора да реагује“, рекао је Гамачек новинарима и истакао да није предвиђено протеривање руског амбасадора из Прага.

Према његовим речима, данас ће у Чешку слетети специјалан руски авион, којим ће се вратити кући протерани запослени руске амбасаде и чланови њихових породица. Истог дана ће и специјални чешки авион вратити кући своје дипломате.

„Надам се да ће све проћи у реду и да неће бити изненађења са руске стране“, рекао је он.

Потпредседник Владе није искључио да ће ускоро бити предузети кораци „за протеривање запослених у руским специјалним службама“ који су можда „повезани са операцијама“ у Чешкој, другим државама Европске уније или њиховим савезницима.

 

Рад представништва

Гамачек је такође изјавио да је  протеривање из Русије 20 службеника амбасаде Чешке паралисало рат ове дипломатске мисије.

„Особље чешке амбасаде у Москви није било велико, у питању је око 30 запослених који су дошли из Чешке. Овај потез руске стране паралисао је активности амбасаде. Тамо сада ради само конзуларно одељење“, рекао је он.

Додао је и да су у Москви престала са радом политичка и економска одељења амбасаде. Министарство спољних послова планира да у Москву пребаци неке дипломате из генералних конзулата републике из других градова Русије.

„Случај Врбјетица"

Гамачек је након заседања Савета министара Европске уније, које је одржано путем видео конференције, информисао колеге о развоју ситуације око „случаја Врбјетица“.

„Замолио сам наше савезнике да буду солидарни са нама. Очекујем да ћемо и данас бити сведоци њихове подршке нашим поступцима, који произилазе као одговор Русији. Чешка је постала жртва операција руских специјалних служби“, устврдио је Гамачек.

Подсетимо, Министарство спољних послова Русије прогласило је синоћ 20 службеника амбасаде Чешке персонама нон грата, дан након што је чешки премијер Андреј Бабиш саопштио да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, чешки министар спољних послова Јан Хамачек изјавио је да његова земља протерује 18 руских дипломата.

 + + +

 

Чешка позива савезнике да протерају руске дипломате

Први потпредседник владе и министар спољних послова Чешке Јан Хамачек изјавио је да Праг позива савезнике, укључујући Велику Британију, на солидарност и тражи да размотре могућност протеривања руских дипломата.

„Веома ценимо глас Велике Британије и чујемо сличну подршку Европске уније и Сједињених Америчких Држава... Ми, наравно, тражимо солидарност и ја сам замолио колеге да размотре и могућност протеривања других руских званичника који су раде на њиховој територији“, рекао је Хамачек у интервјуу за „Скај њуз“.

Премијер Чешке Андреј Бабиш саопштио је у суботу да је Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, чешки министар спољних послова Јан Хамачек изјавио је да његова земља протерује 18 руских дипломата

У недељу су објављене реципрочне мере Русије. Амбасадор Чешке у Москви Витеслав Пивонка позван у Министарство спољних послова Русије, где је обавештен да је 20 запослених у чешкој амбасади проглашено за персоне нон грата и да они морају да напусте Русију у року од 24 сата. Руско Министарство спољних послова нагласило је да су изјаве о умешаности руских обавештајних служби у експлозију у Врбјетици апсурдне, неосноване и измишљене.

 

 

 

Извор: "Спутњик"

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 19 април 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.