header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Валентин Катасонов: Ротшилдова потрчкала
Валентин Катасонов: Ротшилдова потрчкала Штампај Е-пошта
уторак, 27 април 2021

 За чије интересе се извози злато из Русије?

Прошле године Русија је постала један од водећих извозника злата у свету. Шта више, другу годину заредом може се говорити о рекордним испорукама метала на светско тржиште. Токови злата већином су усмерени у британски главни град. Шта се крије иза тога? О теми, у студију "Првог руског" канала, расправљали су  колумниста Јуриј Проњко и доктор економије Валентин Катасонов.

   У 2020 години  извоз злата из Русије је достигао рекордне, за последњих неколико година, показатеље. Укупно је, у Лондон, било извезено 320 тона злата за суму од 18,5 милијарди америчких долара. Извоз је, у поређењу са 2019. годином, порастао за више од три пута. На пример, како следи из података ФТС (Федерална царинска служба), само у септембру је преко границе послато скоро 55 тона златних полуга, што је три пута више него у августу.

   Пораст обима "златног извоза" задивљује: у 2018.г. у Уједињено Краљевство извезли су 10 тона нашег злата, у 2019.г. - 113,5 тона а у 2020.г. већ 320 тона.

Јуриј Проњко: - Суме су колосалне. Шта се дешава? Или су решили да искористе ситуацију и зараде екстра добит по повољним тржишним условима, или такозвана елита обезбеђује себи "резервни аеродром" у Магловитом Албиону, схватајући неизвесност - и кофери се морају ужурбано паковати.

Валентин Катасонов: - Мало вероватно да је то "резервни аеродром", узимајући у обзир последње одлуке лондонских власти. Олигархе није могло а да не учини опрезним замрзавање актива неких милијардера руско-украјинског порекла. Тако, ако они и буду склањали негде валуту и злато онда су то много сигурније, по њиховом мишљењу, оф-шор зоне.

   Претпостављам, да у такву зону данас рачунају САД, без обзира колико је то парадоксално. Али, ту они, као и обично од свог носа даље не виде и не схватају да, свеједно, важи принцип „експропријације експропријатора“.

   Данас господари новца трљају руке зато што треба што више да исисају валуте и злата из Русије. Што се тиче конкретних купаца руског злата, наравно, та информација је тајна и може се говорити само о макро статистици.

   Највећи увозници су, наравно, Енглеска и Швајцарска. Али оне су „државе-депозитари“ у којима се налазе највеће залихе жутог метала. А корисницима свега тога могу бити резиденти из најразличитијих јурисдикција. Не искључујем, да они могу бити чак и из Русије. Али, непосредно да складиште злато тамо они неће - радије ће користити сложене конструкције да би заштитили своја богатства од могућих санкција од стране Лондона.

   Кина откупљује злато „у тишини“

   Уопште, ово је веома занимљива тема. Именоваћу још једног крупног увозника који, из неког разлога, не фигурише у статистици „Светског савета за злато“. То је Кина. У Кини, званична статистика се не може користити – имам у виду, кинеском званичном статистиком користити се не може: како се каже – постоји лаж, велика лаж и статистика. И још виши, четврти, ниво – кинеска статистика.

   Ако погледамо званичну статистику Кине онда они имају злата чак мање него Русија: ми имамо 2.300 тона а они – округло -2.000 тона, чак и нешто мање. Пекинг сваке године купује злата око 2-2,5 пута више него што сам произведе. При томе је Кина држава са највећим обимом производње: око 400-500 тона жутог метала годишње. А увоз злата се процењује на око 1000 тона. 

   Токови иду углавном преко Хонг Конга. Има још неколико мањих канала. Део тог злата заврши на шангајској берзи али, како претпостављају експерти, немало метала акумулише се у неким, никоме познатим, организацијама. Највероватније је да су то званичне резерве Кине, али се они не оглашавају.

   Не искључујем могућност да је у току нека суптилна игра између кинеског партијско-државног руководства и банкара Лондона, укључујући Ротшилде. Данас цена злата пада и ја мислим да је то за њих веома исплативо. Зато што они активно откупљују драгоцени метал.

  Ја мислим, да су крајњи корисници управо Ротшилди и групе повезане са њима. При томе  наши олигарси могу бити искоришћени у својству „потрчкала“. Они могу бити купци руског злата у самом Лондону, али у крајњем рачуну то злато, свеједно, ће прећи на биланс Ротшилда.

   Силуанов – кербер, чувар америчког долара

А како ви оцењујете изјаву министра Антона Силуанова о томе да његов ресор приступа изменама структуре ФНБ (Фонд за националну добробит Русије) и сада ће ставка бити стављена на злато, по примеру Централне банке?

    Ту мантру ја одавно слушам. С друге стране, од те изјаве до неког практичног решења проћи ће још много времена. Али, чак и ако некаква одлука буде донета то ће бити по оној народној - тресла се гора-родио се миш.

   На пример, они кажу да се пет процената актива може формирати на рачун жутог метала. А ако погледате на статистику водећих земаља Запада, погледате на структуру резерви злата и валуте, онда нећете видети ни једну државу из круга "златне милијарде" у којој су резереве злата мање од половине (у односу на валуту).

   Сагласан сам са вама. Чак и у ЗВР (Златне и девизне резерве Русије) има 22-23% злата.  Али пре ће Силуанов дати оставку него што ће се спровести структурне измене у ликвидном делу ФНБ-а (Фонда за националну добробит Русије).

-Силуанов је кербер који стоји на стражи интереса америчког долара. Ствар је у томе што је реални конкурент америчкој валути у Русији – злато. И ако би оно било легализовано појавило би се такво тржиште злата какво је било у Кини још почетком двехиљадитих. И онда, код нас, америчког долара у унутрашњем оптицају уопште не би било – он никоме не би био потребан... Али, увели су ПДВ (НДС - налог на добавленную стоимость) у висини од 20% на инвестиционо злато. И Силуанов, као кербер, све чува.

-  И сви покушаји да се измени ситуација наилазе на жестоко одбијање – моментално их све блокирају.

 

Извор:   https://ruskline.ru/opp/

 

-Антон Гермнаович Силуанов (12.04.1963. Москва), доктор економије, руски државни делатник, Министар финансија РФ, члан партије „Једина Русија“, први заменик председника владе РФ, члан Савета безбедности РФ итд.

  -Нова љубавница Силуанова – тридесеттрогодишња Олга Хромченко има удела у крупним пројектима које финансира држава, додељеним без конкурса. Између осталог, учествује у изградњи путева на којима се наплаћује путарина, изградњи теретне луке, производњи целулозе... Ово је једна од последњих афера Силуанова.

 -кербер (бесни, свирепи надзорник, у старогрчкој митологији зао пас, који чува улаз у пакао)

- ФНБ (Фонд за националну добробит Русије - резерва новца која се добија од прихода од нафте и гаса и улаже у финансијску имовину и валуту. Новцем из ФНБ-а се суфинансирају пензије људи који су ушли у програм до 2015. године, дефиците пензијског фонда и савезног буџета)

- ЗВР (Златне и девизне резерве Русије - високо ликвидна средства под контролом владиних монетарних власти. Састоје се од монетарног злата и девизних фондова, посебних права повлачења, резервне позиције у ММФ-у). 

 

Извори: ru.wikipedia.org,  theins.ru/korrupciya,  www.yandex.ru

Превод са руског за "Борбу за веру": Д.В.

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 27 април 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.