header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Кренуло увођење ковид пасоша у ЕУ Штампај Е-пошта
среда, 05 мај 2021

 Прва европска земља која га уводи открила детаље ЕУ зеленог сертификата

Тзв. "зелени пасош" у Аустрији биће дигитални и аналогни, донеће посебне олакшице за вакцинисане

Аустријска влада договорила је правила за такозвани "Зелени пасош", сертификат који ће вакцинисанима, излеченима од короне и негативно тестиранима, омогућити улаз у угоститељске објекте, хотеле, али и допринети поновном слободном путовању.

Министар здравља Волфганг Микенштајн истакао је да ће тај документ постојати у дигиталном, али и аналогном формату.

Међународно гледано технички ће од лета ова систем бити примењен, али свака држава ће и даље самостално одлучивати кога и под којим условима пушта у земљу, објаснио је он.

Према његовим речима, "Зелени пасош" ће путем QR кода од јула моћи свуда се "чита", али од земље до земље је могуће да ће важити различита правила колико дуго особа треба да буде вакцинисана да може да уђе, или колико дуго може важити ПЦР тест итд.

И у Аустрији није још све, како је казао Микштајн, фиксирано, те, према његовим речима, постоји потреба за дискусију да ли ће се прихватати само вакцине одобрене од Европске агенције за лекове (ЕМА) или ће се прихватати и кинеска Синофарм, односно руска Спутњик В вакцина.

Да ће само тест о антителима бити прихваћен то, додаје, није вероватно, јер експерти кажу да је шкакљиво одредити граничне вредности.


 

Биће уведен у три фазе

"Зелени пасош" ће у Аустрији, као што је раније најављено, бити уведен у три фазе.

Прва фаза креће од 19.маја, када је планирано прво веће попуштање мера, тиме што ће сертификат о вакциниацији, потврда о излечењу, или негативан тест важити као улазница за угоститељске објекте и манифестације.

Биће прихваћени о кућни тестови, али само 24 сата, док ће антигенски тест важити 48 сати, а ПЦР тест 72 сата.

Као излечен биће прихваћено лице које је у протеклих шест месеци преболело корону.

Што се вакцинисаних тиче "слободе" моћиће да користе они којима је прошло три недеље од прве вакцине. Ко не дође по другу дозу вакцине губи те "слободе", додао је Микштајн.

Када је реч о томе колико вакцина "важи", рекао је да то треба бити одређено на нивоу ЕУ, али да претпоставља да ће се постићи договор да то буде на осам или девет месеци.

Друга фаза стартује од 4. јуна, када ће бити дигитално примењена на националном нивоу.

Дигитални сертификат ће моћи да се преузме на адреси www.gesundheit.gv.at.

Такође ће бити могуће да се добије и преко здравствене картице e-Card, за шта ће бити потребно да птружалац услуга има апликацију за читање броја осигурања и других података.

"Зелени пасош" биће финализиран у јулу, када се очекује да ће бити завршен и у ЕУ.

 

Извор: "Србија данас"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 06 мај 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.