header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ђурђевдан у Милешеви Штампај Е-пошта
петак, 07 мај 2021

 Празник Светог великомученика Георгија прослављен је и у манастиру Милешева. Не треба да говоримо да је присутног народа било око тридесетак, а некада је знало да буде и по пар стотине верника. Данас је то скроз друга слика.

Народ увелико избегава службе владике Атанасије Раките, то је многима јасно, али после ове данашње сцене, где се народ саблазнио и згрозио, народа ће бити све мање и мање. И то је тренутна слика и прилика у епархији милешевској.

Током целе Литургије били су присутни један сниматељ и два фотографија. Ништа не уобичајено, зар не? Али ови који су били на Ђурђевдан у Милешеви, то је било, сачувај нас Боже. Имали смо осећај кад да се снима неки филм, нека комедија, а не да се служи света Литургија. Други опет кажу као да смо на модној писти.

Та два фотографија током читаве литургије су се, буквално, бацала по поду, слика сваки могући кадар. Те сад устану, па сад клекну, па се опет пруже по поду, чак су и верни народ померали да би ухватили добар кадар. А владика Атанасије, као нека фрајла, те се сад овако намести, те сад онако, као да је на модној писти, а не у светом храму. И онда се пита зашто га народ избегава? Долазили су сниматељи и из Ужица, Пријепоља и Пробоја, али ти људи стани на једно место и све тихо и неприметно забележе оно што је занимљиво, а не ко ови. Већина присутних је била згрожена понашањем ових фотографија.

Оно чега се још морамо дотаћи, јесте, вечерња служба на Васкрс у Прибоју, где је овај владика служио. Не требамо да говоримо да ли је био под утицајем алкохола или не, то ви сами процените на основу његове беседе коју је изговарао по четири пута. Снимак бесједе можете послушати овде: http://milesevskaeparhija.rs/pashalno-vecernje-u-novom-priboju/

 

М.Д. 

Последњи пут ажурирано ( петак, 07 мај 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.