header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Предраг Вучинић: Извештај са „Васкршњег сабора“ Штампај Е-пошта
петак, 07 мај 2021

 У среду пред Ђурђевдан је у Прес центру одржана конференција за штампу којој није присуствовао ни један новинар, а поводом позива организатора за „Васкршњи сабор“.

Шта се планира за ово сабрање родољубивог и богоугодног србског народа су нам објаснили организатори, а које је пратило у публици 14 присутних, а и сам сам био почаствован да будем тамо.

Прво је госпођа која се представила као „гласноговорник Васкршњег сабора“ објаснила смисао и значај своје функције, а затим прочитала четири подужа писма, Председнику, Парламенту, Влади и амбасадама. По мом скромном мишљењу да је учитељица српског језика у вишим разредима основне школе оцењивала свог ђака за ова обраћања би му дала један плус или можда два минус да дете награди за труд. Очигледно је да „Гласноговорница Васкршњег сабора“ никада није ни видела, а ни написала писмо некој институцији или функционеру, али да је писама разгледнице са мора врло је
могуће.

Следећи беседник је био , како се представио, Др Архимадрит, клирик ваљевске епархије, али који је стицајем околности рашчињен од цркве, али по дванестом апостолском правилу и даље је архимадрит. Он је изрекао по узору на време Конкондрата анатему Председнику, члановима парламента и свим православним члановима владе и објаснио је да ту анатему може само он, који ју је и поставио да скине, али само ако се анатемисани покају. Објаснио је да је њему дошло привиђење да Ђурђевдан пада у Светлу недељу и да је то Божији знак да се величанствено српско сабрање одржи.

Онда нам се обратио, како га је Гласноговорница представила „Председник Васкршњег сабора“. Он је одржао прикладни говор у коме је два пута цитирао Гандија.

На крају нам се обратио емотивним говором и Професор, а који је позвао на Васкршњи сабор и чланове СУБНОРа (има ли њих још живих?) и комунисте. Да баш тако, комунисте.

Гласноговорница је опет најавила архимадрита са „ а сада да нам се опет обрати „чика Никодим“.

Сутрадан је испред Народне скупштине одржан Васкршњи сабор, исти са конференције су са истим говорима били сада на бини и испред три стотине следбеника прочитали писма, анатему и поруке српском народу у земљи и дијаспори.

Factum est ita

Тако је било.

Предраг Вучинић

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 07 мај 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.