header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Беседа на Пасху старца Јефрема Аризонског Штампај Е-пошта
среда, 12 мај 2021

 24. марта 1980. године

Данас је дан Васкрсења Христовог.

„Приђите и примите светлост од Невечерње Светлости...“

О неисцрпна, неугасива, бесконачна светлости, пресветла и пречиста, како привлачиш ти мој ум, моју душу, моје срце! Тебе желим непрестано, к теби се устремљујем горећом љубављу, којој нема краја. Како бих хтео да Најсветији Бог, Мој Отац, удостоји ме и подари ми Своју милост, да бих се могао наслађивати тобом вечно, вечно!

Мене веома забрињава моја недостојност и мисли о томе што нисам достојан удела спасених већ заслужујем ад и вечну казну.

Васкрсење, вечна Пасха привлачи ме неизрецивом силом. Мој ум стреми да сазна, какав ће бити живот у Царству Небеском. Тамо, на Небесима. Како жели душа моја, како силно жуди она, да пређе у свет онај, да би пребивала у потпуној безопасности близу Бога. Али, када ће се то десити?

 О, Небеска Пасха са ангелима, са светима, одевеним у беле одежде, како сте ми драги! Ви певате и појете нову и неизрециву песму Господу Богу, која приводи душу у трепет и истовремено је испуњава неописивим миром и спокојством.

Бесконачна и непролазна Пасха у неизрецивој радости и ликовању! Оче мој и Боже мој, сачувај ме од свакога зла, да бих био почаствован и ја, непотребни, да постанем, некада, учесник тог небеског торжества, те дивне Пасхе, коју је немогуће описати и пренети икаквим људским речима.

Радуј се и Ти и ликуј, о Пресвета моја Богородице, о васкрсењу Рођеног Тобом. У сјају божанствене доброте Сина Твога и Бога помени и мене, убогог, да бих и ја пребивао заједно са вама у тој вечној Пасхи у Рају!

 

          Извор: http://apantaortodoxias.blogspot.com/

         Преузето са: «Трость Скорописца»

          Превод са руског за "Борбу за веру": Д.В.

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 12 мај 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.