header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Вакцина и за тинејџере од 16 до 18 година
Вакцина и за тинејџере од 16 до 18 година Штампај Е-пошта
субота, 15 мај 2021

 САД су донеле одлуку о имунизацији младих од 12 до 16 година, а најављује се да ће то ускоро бити могуће и у Европи. – Педијатар би пре примања вакцине требало рутински да прегледа дете


Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) одобрила је употребу вакцина против вируса корона фармацеутских компанија „Фајзер” – „Бионтек” за децу од 12 до 15 година, а то цепиво би већ крајем месеца могло добити и званично одобрење за употребу код малишана истог узраста у Европи. Извршна директорка Европске агенције за лекове (ЕМА) Емер Кук изјавила је јуче да су им обећани подаци из ревизије коју је обавила Канада у наредних неколико недеља и да би то могло да убрза њихову одлуку, додајући да државе чланице ЕУ саме одлучују када ће започети давање вакцине старосној групи од 12 до 15 година након дозволе ЕМА.

Стручњаци у Србији наглашавају да прате упутства надлежних европских органа о свему томе и да је код нас за сада одобрена вакцинација против ковида 19 за младе од 16. године вакцином компанија „Фајзер” – „Бионтек”.

Како за „Политику” истиче др Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља, тинејџери од 16 и 17 година означени су као суперпреносиоци вируса и могу да се вакцинишу на свим вакциналним пунктовима у Србији, али уз претходну консултацију с изабраним педијатром.

– Пратимо светска истраживања и све оно што може да буде корисно за ову популацију. У великим земљама које имају много новца праве се озбиљне научне студије с великим бројем учесника. Тако су САД одобриле да се вакцинишу деца већ од 12 година, а Канада од 14 година. Сећам се да пре три месеца нисмо ни размишљали о вакцинацији тинејџера, а сада то радимо. Али, добили смо зелено светло од Светске здравствене организације и одлучили смо да пратимо трендове светске науке и заштитимо вакцинама и нашу децу. Можда је сувише рано да на наредној седници Националног координационог тела за имунизацију разматрамо вакцинацију деце млађе од 16 година, али ћемо пратити све препоруке струке и најкомпетентнијих органа – истиче др Ђерлек.

Наш саговорник напомиње да тинејџери некада нису свесни колико ковид 19 може да буде опасан и смртоносан, али да су зрелији и да полако почиње да расте њихово интересовање за имунизацију, пре свега да би могли да иду на концерте, утакмице, путовања…

– Чуо сам за доста примера деце тог узраста која желе да добију вакцину ради очувања свог здравља и здравља читаве породице. Они када оболе од ковида имају углавном лакшу или средње тешку клиничку слику. Али, имали смо у Србији неколико случајева с тешком клиничком сликом. То не желимо да се дешава и морамо да заштитимо животе деце која су наша будућност. Они често доносе вирус у своје породице, заражавају родитеље, баке и деке и то се ланчано шири. Зато је битно у успостављању контроле над епидемијом да се вакцинишу и тинејџери – додаје др Ђерлек.

Међутим, стручњаци не очекују да ће ова популација бити у великој мери заинтересована за масовну имунизацију. Професор др Радмило Петровић, епидемиолог, каже за наш лист да морамо да будемо свесни да овај вирус не бира узраст и да напада све пред собом, па је зато сасвим природно и што се вакцина за млађе узрасте одобрава у свету.

– Не верујем да ће код нас бити велико интересовање тинејџера за добијање цепива. Али, они морају да знају да нико није поштеђен од заражавања и да је битно да се схвати значај вакцинације и у овом узрасту. Очекујем да ће у наредном периоду бити омогућено и млађима од 12 година да се вакцинишу јер деца доста могу да шире вирус. Мислим да би зато школску децу требало вакцинисати. Они више сати проводе у затвореним просторима у школама, па се вирус брже шири међу њима. Осим „Фајзерове” вакцине, мислим да би било добро да се млади вакцинишу и кинеском вакцином јер је то безбедна, мртва вакцина која је направљена по истом принципу као цепиво против грипа – сматра др Петровић.

Мишљење професора др Георгиоса Константинидиса, председника Удружења педијатара Србије, јесте да педијатар пре давања било које вакцине треба рутински да прегледа дете. Његов став је да је питање недеље када ће и код нас бити одобрена имунизација деце млађег узраста, као што је то случај у САД, а ускоро и у Европи.

– Групу деце старију од 16 година свакако треба вакцинисати. Ипак, моје мишљење је да је приоритет завршетак вакцинације одрасле популације. О вакцинацији деце млађе од 16 година и даље се ломе копља у педијатријској струци, неки сматрају да треба, а неки да их не треба имунизовати. Ипак, преовлађује став да је битна вакцинација малишана од 12. године, али да не треба журити. Имунизација деце је важна јер она могу да остану резервоар за модификацију вируса и јављање патогенијих сојева ковида од ових постојећих. Али, мислим да је постала пасе прича да су деца супер преносиоци – закључује др Константинидис.

Овај професор напомиње да је у овом тренутку једнако важна вакцинација деце против свих других болести које се налазе у календару обавезне имунизације.

 

Извор: "Политика"

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 15 мај 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 114 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.