header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Тенкови су ту, војска се гомила: Нетањаху уз протеривање Арапа има још један циљ Штампај Е-пошта
петак, 14 мај 2021
           Израелски премијер настојаће да затеже ситуацију наjвише што може, а покушаће и копнено да уведе војску у Појас Газе – тенкови су већ ту, а војска се гомила. Поред дугорочног циља избацивања палестинских Арапа из Појаса Газе, тренутни циљ Нетанијахуа је останак на власти, оцењује Слободан Јанковић са Института за међународну политику и привреду.

Бењамин Нетанијаху се, према речима нашег саговорника, плаши затвора, јер се против њега води неколико судских спорова који су махом у вези са корупцијом, а да би их избегао, мора да остане председник Владе.

Нетанијаху има и политичке циљеве у сукобу

До сада је, додаје Јанковић, прибегавао различитим врстама криза – гађао је циљеве у Сирији, слао је авионе изнад Либана и подгревао мање тензије са палестинским Арапима.

„Нетанијаху је морао да да мандат за формирање владе опозиционом лидеру Јаиру Лапиду и наравно да му не одговара да Лапид успе у својој намери. За свеукупну ситуацију Нетанијаху има и партнера у председнику палестинске самоуправе Махмуду Абасу који је под притиском заказао изборе за њихово законодавно тело за овај месец, а председничке за јул. Процене су показивале да он губи те изборе те да и њему одговара ова затегнута ситуација,“ рекао је Јанковић.       

Израел се спрема за копнену акцију

Наш саговорник сугерише и да египатска делегација безбедоносних званичника, који посредују између Израела и Хамаса, борави у Тел Авиву. Њима су израелски званичници рекли да примирје неће бити могуће пре суботе. Јанковић сматра да се Израел очигледно спрема за копнену акцију која ће продужити ванредно стање.

 

„То не значи да ће ово трајати вечно. Прошли пут 2014. операција је трајала 50 дана. Израел је у стању да уђе у Појас Газе и да нанесе тешке губитке тамошњим паравојним или терористичким или герилским формацијама зато што има техничку, технолошку и људску супериорност. Ипак, када се уђе у непосредан сукоб мора да се рачуна и на људске губитке али су они и за то спремни,“ наглашава саговорник Спутњика.

Израелска војска је недавно одржала највеће маневре у својој историји, вежбали су симултани напад са севера и са југа тако да су спремни на све ситуације. Јанковић не очекује да ће доћи до краја овог сукоба, односно да ће Израел прогласити ову победу, јер би за њих она значила само протеривање свих Арапа у Појасу Газе. То Израел, никада јавно није рекао, нити ће рећи, додаје он, али то јесте циљ дела израелске елите.

 

Турска и Хамас делимично повезани

Са јасним ставом огласио се председник Турске Реџеп Тајип Ердоган који је у телефонском разговору са руском председником Владимиром Путином рекао да би међународна заједница требало „да одржи Израелу оштру и застрашујућу лекцију” због односа према Палестинцима.

Јанковић подсећа да је турски председник још 2007. покушао да организује мировну конференцију и каже да га ова реторика не изненађује, јер су Хамас и Турска делимично повезани.

„Хамас је настао као део муслиманског братства, а сам Ердоган и његова политичка странка су били инспирисани њиховим идејама. Са друге стране, арапски свет не жели да Турска буде лидер у решавању овог питања, јер је њихово сећање на Турке слично нашем. Не очекујем да ће Турска да зарати са Израелом али је Ердогану добро дошла ова ситуација како би је искористио за унутарполитичке сврхе,“ рекао је наш саговорник.

Јанковић додаје да је занимљиво да се Хамас након десет година обратио врховном вођи Ирана за помоћ.

 

 

Извор: "Спутњик"

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.