header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Глас Америке": Фармацеутске компаније остварују огромну зараду од вакцина Штампај Е-пошта
недеља, 23 мај 2021
        Најмање девет директора и инвеститора у компанијама које производе вакцине против коронавируса прешло је у милијардере протекле године захваљујући патентима на вакцине, саопштила је група невладиних организација.

Народна алијанса за вакцине, која окупља непрофитне организације као што су Глобална правда сада, Оксфам и УНАИДС, затражила је од фармацеутских компанија да поделе своју технологију ради убрзања глобалне производње вакцина, док број заражених нагло расте у многим сиромашнијим земљама, наводи Глас Америке. 

„Фармацеутске компаније које су развиле неке од најпознатијих вакцина против коронавируса, као што су Фајзер и Модерна, остварују огромне зараде од монопола над тим вакцинама. Као резултат тога, њихови инвеститори и директори су први пут постали милијардери“, рекао је за Глас Америке један од директора Оксфама Макс Лосон.

Позивајући се на сопствену анализу списка богатих, који часопис Форбс објављује у априлу, Народна алијанса за вакцине наводи да су међу новим милијардерима извршни директори америчке фармацеутске компаније Модерна и немачког Бионтека, који је развио вакцину у сарадњи са Фајзером.

Форбс додаје да у милијардере сада спада и четворо директора или инвеститора повезаних са Модерном и три директора кинеске компаније „ЦанСино Биологицс“.

Директор Оксфама Лосон рекао је да су порески обвезници поднели терет финансијског ризика од развоја вакцине.

„Те вакцине против коронавируса финансирали су порески обвезници, као што смо ја и ви. То значи да нису имовина тих компанија и да не би требало да се користе за остваривање огромних профита“, навео је Лосон.

Додао је да патенти на вакцине омогућавају фармацеутским компанијама да диктирају њихову цену и дистрибуцију.

„Због тих монопола, на крају се стварају вештачке несташице. И постоји довољно простора да те компаније остваре добру зараду, а не огромне профите, и да праве милијардере, али и да истовремено деле своју технологију, интелектуалну својину и да дозволе свим компетентним произвођачима вакцина да производе вакцине које су нам потребне“, рекао је Лосон за Глас Америке.

(Бета-Глас Америке)

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.