header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Из саборског андерграунда Штампај Е-пошта
четвртак, 27 мај 2021
         Из саборског андерграунда, трећег дана његовог заседања, почели су интензивно да круже спискови о комбинаторици за епископске тронове (а шта би друго, зар не рекосмо? - овде:). Прва два дана, иначе, протекла су у досадној атмосфери, у причи о просвети и у међусобном зазирању и дошаптавању епископа. Најизвеснија комбинација од неколико предложених изгледа овако (мада, „може бити, али не мора да значи“):

- архимандрит Јустин Јеремић требало би да буде изабран за викара епископа западноевропског;

- јеромонах Јеротеј Ковиљац за викара епископа бачког Иринеја Буловића;

- јеромонах Сава Бундало за викара патријарха;

- игуман Петар Драгојловић из манастира Пиносаве за епископа славонског;

- епископ Јован Ћулибрк за митрополита загребачко-љубљанског;

- епископ Исихије за епископа ваљевског (мада се за то место помиње и Петар из Тумана);

- епископ Стефан Шарић за епископа буеносаиреског;

- епископ Кирило за епископа будимљанско-никшићког;

- епископ Јоаникије за митрополита црногорско-приморског.

Сутра би на дневном реду требао да се нађе случај тројице америчких расколника – Максима Васиљевића, Иринеја Добријевића и Лонгина Крча.

И као што рекосмо у нашем саопштењу од пре пар дана, од Сабора не треба очекивати ништа нарочито (што је мало боља верзија) или ништа добро. Углавном, борбе око епископских тронова и саопштење у коме ће се причати о изградњи храма Светог Саве и веронауци... Сабор је одавно престао да се бави догматима, канонима, литургијским питањима и духовним животом. Он је претворен у бизнис клуб у коме се његови чланови баве симонијом – куповином и продајом епископских тронова.

Сетимо се на овом месту  и у овом тренутку речи Преподобног Оца нашега Јустина из његове беседе на Светог Саву 1966. године: „Хајде даље по несрећном Београду и тужном хаџилуку нашем, хајдемо до Патријаршије. Гле, и пред Патријаршијом крст, гле и на крсту распет Свети Сава! Шта је то? Откуда то? Од раскола! Свети Сава распет јауче и плаче пред Патријаршијом и вапије са крста: Господе, опрости им јер на знају шта раде!

Последњи пут ажурирано ( петак, 28 мај 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.