header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Литије у Црној Гори изнедриле још једног Мила? Штампај Е-пошта
петак, 28 мај 2021

 Александар Раковић:

Кривокапић не жели да потпише Темељни уговор

 Историчар Александар Раковић изјавио је данас да црногорски премијер Здравко Кривокапић никада неће потписати Темељни уговор измедју Српске православне цркве (СПЦ) и Владе Црне Горе.

Раковић је агенцији Бета казао да је Кривокапић одбио да потпише Темељни уговор када је схватио да се не ради о оснивачком акту православне цркве Црне Горе. 

СПЦ је данас саопштила да је на синоћњем састанку у Патријаршијском двору са патријархом Порфиријем и члановима синода, Кривокапић изнео нове разлоге због којих сматра да се потписивање уговора мора одложити. 

Раковић каже да је камен спотицања у називу СПЦ, заправо да Кривокапић инсистира да се из имена избаци префикс "српска" и да тај уговор буде оснивачки акт "Православне цркве у Црној Гори". 

"Пошто се то није догодило, Кривокапић је потписивање Темељног уговора почео да уцењује избором Јоаникија за митрополита црногорско-приморског. Кривокапић је синоћ довео у питање договорени избор Јоаникија за митрополита и велико је питање да ли ће сутра на Сабору бити изабран митрополит", оценио је Раковић. 

Према његовим речима, владика Јоаникије се противи ставовима црногорског премијера. 

"Јоаникије је синоћ, са састанка у Патријаршијском двору изашао врло нарушеног расположења. Мој утисак је да Кривокапић намерно изазива кризу у односима са СПЦ јер не жели Јоаникија за митрополита. Јоаникије је интегрални Србин и нема двоструку свест", рекао је Раковић. 

Навео је да је основа Темељног уговора да се СПЦ у Црној Гори призна историјски континуитет у трајању од 800 година и правни субјективитет. 

Црногорски премијер Здравко Кривокапић саопштио је данас да је на састанку са патријархом Порфиријем и архијерејима "потврдјено опредељење да се потпише Темељни уговор са СПЦ" и договорено да се усагласи термин о потписивању.

 

Извор:https://beta.rs/

Последњи пут ажурирано ( петак, 28 мај 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.