header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Упозорење човека који зна шта се догађа
Упозорење човека који зна шта се догађа Штампај Е-пошта
субота, 29 мај 2021

 Predsjednik Microsofta upozorava da bi Orwellova stvarnost iz 1984. godine „mogla da se ostvari“ 2024. godine bez kontrole nad AI

Od objavljivanja 1949. godine, čuveni roman George Orwella „1984“ postao je klasični književni primjer političke i distopijske naučne fantastike, čak idući tako daleko da je, između ostalih, skovao pojmove „misaona policija“ i „dvostruko razmišljanje“. Knjiga se fokusira na posljedice masovnog nadzora i efekte totalitarnih režima na javnost.

Predsjednik Microsofta Brad Smith nedavno je upozorio da bi, ako zakonodavci ne primijene stroge propise o tehnologiji vještačke inteligencije (AI), život uskoro mogao odražavati stvarnost prikazanu u Orwellovoj „1984.“

Tehnološki zvaničnik primjetio je tokom intervjua za program „Panorama“ BBC One da će se ozbiljne posljedice pojaviti u naredne tri godine ako vladina regulativa ne prati sve veći razvoj AI tehnologije.

„Stalno me podsjećaju na lekcije George Orwella u njegovoj knjizi„ 1984.“ Znate da je osnovna priča o vladi koja je mogla da vidi sve što svi rade i da čuje sve što svi govore sve vrijeme“, rekao je Smith tokom programa. „Pa, to se nije dogodilo 1984. godine, ali ako ne budemo pažljivi, moglo bi se dogoditi 2024.“

BBC program istraživao je upotrebu kineske vještačke inteligencije za nadgledanje svojih građana, sa fokusom na to kako ova država želi da postane svjetski lider u AI do 2030. U stvari, Kina je pobijedila SAD 2019. kada je uspjela da obezbjedi još patenata za AI inovacije u raznim akademskim institucijama.

Tokom segmenta takođe je istaknuto da Kina ima nešto više od polovine od 770 miliona CCTV kamera na svijetu, prema podacima prikupljenim od istraživačke kompanije Comparitech. Međutim, to ne znači da Kina nema konkurenciju u ringu, jer se SAD smatraju drugom zemljom po anketi.

Velika Britanija, Singapur i Australija zaokružuju prvih pet zemalja sa širokom tehnologijom masovnog nadzora u aktivnoj upotrebi.

Praksa sopstvenog nadzora nad SAD našla se na udaru 2013. godine, nakon otkrića koja je emitovao bivši radnik Agencije za nacionalnu bezbjednost Edward Snowden, koji je ukazao na  protivustavni nadzor interneta i telefonskih zapisa Amerikanaca.

2018. godine SAD su primile još jedan udarac kada su hiljade zaposlenih u Google zauzeli stav protiv umiješanosti tehnološkog giganta u Project Maven, inicijativu kojoj je američko Ministarstvo odbrane dalo zeleno svjetlo da vještačku inteligenciju koriste za proučavanje fotografija kako bi dokazali da se tehnologija može koristiti za poboljšanje udara dronova na bojnom polju.

Međutim, nedavno je istraga agencije Associated Press otkrila da usluga Google Maps nastavlja da prati lokacije korisnika nakon što je funkcija deaktivirana.

Smith je kasnije tokom programa naglasio da „ako ne donesemo zakone koji će štititi javnost u budućnosti, shvatit ćemo da tehnologija napreduje i da ćemo je vrlo teško sustići.“

Najnovije izjave uslijedile su u nedavnom izvještaju BBC u kojem se navodi da Kina navodno koristi sistem kamera zasnovan na vještačkoj inteligenciji za otkrivanje emocija pojedinaca, kao i da su umjetna inteligencija i tehnologija prepoznavanja lica testirane na Uyghurima u Xinjiangu.

 

Извор: "Логично"

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 30 мај 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.