header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Пример за угледање: Михајло Шћепановић има 11 деце и чувар је прадедовских вредности Штампај Е-пошта
уторак, 01 јун 2021

 Децу васпитавамо да буду часни Срби

Брат Милоја Шћепановића, који је после 23 године службе напустио црногорску полицију, не желећи да бије народ - има 11 деце!

Уздигла се по богатству породица Михаила (48) и Анастазије (47) Шћепановић из приградског насеља Озринићи, код Никшића. Али, није то материјално богатство, него оно које нема цену и носи 11 имена - Василија, Лазар, Лука, Теодор, Стеванија, Магдалина, Никола, Ана, Александра, Анастасије и Василије!

Ових лепих празничних дана жагор малих Шћепановића весело одзвања целим крајем! Последњих недеља посебно су поносни на свог стрица Милоја, јер о његовом подвигу бруји цео регион.

Срећну породицу која се увелико припрема за сечење и уношење бадњака, као и за прославу Божића, посетио је и репортер "Новости". Уверио се у хармонију која влада у овој породици. Све функционише као сат, и сви унапред знају обавезе којих се придржавају.

- Деца су дар од Бога, а као што видите Господ је према нама био дарежљив. Сви порођаји су добро прошли, а на свет су дошла здрава деца - каже, за "Новости", срећни отац Михаило. - Мајка им даје топлину, а ја светлост. Као што видите, под овим нашим кровом срећа цвета. Складно живимо, скромни смо у прохтевима. Управо се припремамо за најрадоснији хришћански празник Божић, када ћемо се сабрати око светих бадњака.

Поносни родитељи кажу да не оскудевају ни у чему, јер се баве сточарством и пољопривредом.

- Децу васпитавамо у традиционалном духу, да буду часни Срби, верници наше свете Српске православне цркве, да зборе српским језиком - наставља Михаило.

Признаје наш домаћин да је, када је реч о потомству, гене наследио од ујчевине.

- Деда по мајци имао је чак 17 деце! Очигледно да крв није вода. У његово време рађање толиког броја деце није било неуобичајено, за разлику од данас, када је то толико необично да изгледа смо Анастасија и ја померили границе - вели Михаило.

Шћепановиће је недавно посетила и делегација Општинског одбора Социјалистичке народне партије и малишанима уручила поклоне. Породица им је због тога неизмерно захвална.

- Склад и љубав у породичном дому Шћепановића, весела дечја граја и топла атмосфера око њиховог "огњишта" буде наду да Црна Гора може и мора бити место где ћемо уз традиционалне вредности поново уздићи значај породице као основе сваког здравог друштва. Озарена дечја лица и песма којом смо дочекани, најбољи су доказ за то - кажу у СНП.

"МАТЕРЊИ" ЈЕЗИК И ЋИРИЛИЦА

У ОВИМ тешким временима када није лако очувати српско име и традицију у Црној Гори, Шћепановићи су остали привржени тим вредностима. Због тога су имали проблема у школи са предметом "матерњи језик".

- Од наставника сам инсистирао да моја деца уче искључиво српски језик и да им ђачке књижице буду исписане ћирилицом - каже Михаило.

 

Извор: "Вечерње новости"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 01 јун 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 92 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.