header image
НАСЛОВНА СТРАНА
И затр Господ Содом и Гомор и све људе у градовима... Штампај Е-пошта
уторак, 15 септембар 2009
Србија добија шамаре из света због односа према гејевима

Р. Булатовић - 15.09.2009. - 00:29

Власт у Србији мора јавно да осуди нападе и претње активистима који се залажу за поштовање људских права...

Пет дана уочи Поворке поноса у Београду из света стижу озбиљна упозорења да Србија крши основна људска права и да власт не чини довољно да заштити лезбејке, хомосексуалаце, бисексуалаце и трансексуалаце који су „жртве дискриминације, предрасуда и нетолеранције”.

 

ПРАВА - Међународна НВО Амнести интернешнл објавила је у јучерашњем извештају да су заштитници људских права у Србији често на мети напада, као и да постоји недостатак политичке воље у делу државних органа да испуне своје обавезе и заштите активисте.

- Власт у Србији мора јавно да осуди нападе и претње активистима који се залажу за поштовање људских права, као и да обезбеде заштиту и подршку током предстојеће Поворке поноса у Београду - наводи се у извештају те организације.

И Томас Хамарберг, високи комесар Савета Европе за људска права, осврнуо се на положај ЛГБТ особа у Србији.

- Недавно спроведена анкета у Србији показала је да 70 одсто испитаника сматра да је хомосексуалност болест, док само осам одсто мисли да су параде поноса легитиман начин тражења једнаких права. Ово су забрињавајуће цифре - оценио је Хамарберг.

С друге стране, Министарство за људска и мањинска права подржало је организацију Параде поноса.

- Наш став је јасан, уставне слободе и права и највише људске вредности исказане кроз људска права морају бити поштоване без обзира на лична својства појединца - каже за „24 сата“ Марко Караџић, државни секретар у том Министарству.

Да су права ЛГБТ особа у Србији угрожена слажу се и у Организационом одбору Поворке поноса.

- Држава је последњих година учинила много да нас заштити. На скали од 1 до 10 то је јака седмица, али мора више. Потребно је и да се у образовном систему промовише поштовање различитости када је у питању сексуално опредељење, баш као што се промовише и поштовање различите боје коже - каже Мајда Пуача из Организационог одбора.

Она напомиње да о безбедности скупа јасно говори чињеница да ће га обезбеђивати 2.000 полицајаца.

- Зашто полиција није морала да обезбеђује Породичну шетњу? Држава мора да јасније каже да се насилно понашање неће толерисати. Било би добро када би и градоначелник Београда Драган Ђилас у недељу стао на чело колоне и пружио нам подршку - каже Пуача.

Начелник полиције: Учинићемо све да их заштитимо

Жељко Никач, помоћник начелника Управе полиције, пружио је уверавања да ће полиција учинити све да заштити учеснике Поворке поноса и додао да је и организатор дужан да води рачуна о безбедности скупа. „Наша Управа полиције, Дирекција полиције, Сектор за јавни ред и мир, имамо добре референтне јединице. Ми ћемо покушати потискивањем и раздвајањем тих група да обезбедимо тај јавни скуп на један нормалан начин”, казао је он.

Гејеви апеловали на Српску православну цркву

Геј лезбејски инфо-центар јавно је јуче замолио Српску православну цркву да позове своје вернике да се суздржавају од насиља према учесницима Поворке поноса. Свети синод СПЦ јуче се није огласио поводом апела, а један од свештеника СПЦ, који је желео да остане анониман, каже за „24 сата” да је тај позив апсурдан. „Наравно да црква не препоручује насиље и мржњу. Апсурдно је рећи хришћанину да то не треба да чини. Сведоци смо да се данас много шта злоупотребљава, па и СПЦ када је реч о Поворци поноса“, каже овај свештеник.

Скупштина: Србија слободна и демократска

Поводом 15. септембра, Дана демократије, српска супштина објавила је поруку у којој се каже да је Србија слободна, демократска, секуларна република, са институцијама и законима који су стандардизовани у УН и другим међународним организацијама. Демократија, како пише у поруци, омогућава ширење слободе на све до сада маргинализоване групе, на уважавање посебних потреба људи и свих видова различитости, а сузбијањем дискриминације и нетолеранције проширује хоризонте слободе.

http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=61419

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 15 септембар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.