header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Стање игумана Ватопеда, оболелог од короне, нагло се погоршало Штампај Е-пошта
понедељак, 07 јун 2021

 Погоршање здравственог стања игумана светогорског манастира Ватопед, архимандрита Јефрема (Куцу), хоспитализованог због заразе коронавирусом, пријављено је у клиници Евангелисмос у Атини, известила је 4. јуна грчка агенција црквених новости «Ромфеа».

Одлуком лекарског конзилијума, архимандрит Јефрем је интубиран. Извештава се да је стање игумана Ватопеда "под контролом", он је под сталним медицинским надзором.

Интубација трахеје је уметање ендотрахеалне цеви у душник ради одржавања дисајних путева. Користи се за вештачку вентилацију плућа, укључујући током опште ендотрахеалне анестезије, као и током мера реанимације.

Игуман Јефрем није био вакцинисан против коронавируса, иако су власти Атоса два пута покушавале да организују масовне кампање вакцинације за житеље манастира. У почетку је игуман Јефрем показивао благе симптоме коронавируса, али због присуства других болести (срчани проблеми и дијабетес), лекари су сматрали целисходним да га одведу у болницу.

Архимандрит Јефрем познат је по својој контроверзној црквеној политици и великом броју скандала у Грчкој везаним за спорове око некретнина, подсећа колумниста портала "Credo.Press".

У прошлости је Јефрем пратио појас Пресвете Богородице и друге атонске светиње које су биле изложене за богослужење у руским градовима, о чему је „Борба за веру“ редовно извештавала, састајао се са Владимиром Путином, али је 2019. подржао аутокефалност укрофашистичке секте зване „Православна црква Украјине“ и чак је дошао у Кијев на дан устоличења лажног митрополита Епифанија (Думенко).

Као што је познато, отац Јефрем је имао мождани удар током путовања у Кијев на интронизацију Епифанија, због чега није могао да учествује у служби заједно са украјинским расколницима.

 Истанбулски расколник, масон Вартоломеј, у склопу своје посете Светој Гори, чији је прави циљ био забадање расколничког ножа у срце Православља, посетио је у октобру 2019. године манастир Ватопед. Игуман ватопедски, архимандрит Јефрем, који је у једном историјском тренутку учинио велику ствар за Русију и сво Православље (овде:, овде: и овде:), поклекао пред уценама, издао Православље и Русију и  приклонио се расколницима. http://borbazaveru.info/

Чини се да га сопствени случај из Кијева ничему није научио, и као резултат тога, игуман Ватопеда пристао је да учествује у богослужењу у Ватопеду на коме су расколника Епифанија Думенка помињали као „митрополита кијевског и целе Украјине“.

Вартоломеј и архимандрит Јефрем, Света Гора, октобар 2019.

У време Вартоломејеве посете Светој Гори - која је имала за циљ убеђивање монаха да признају нову расколничку „цркву“ Украјине .  тачније 22. октобра 2019. године, Атон је погодио земљотрес. Према речима поклоника, подземни потреси догодили су се током јутарње службе.

„Био је један или два потреса. Али код Ватопеда је то било све много јаче. На Атону пуно људи о томе прича. Данас сам чак био и у руском манастиру Пантелејмон, у ком много монаха расправља о овом догађају, што сам заиста чуо. Они схватају зашто се, за духовне тачке гледишта, све ово догађа. То је зато што Вартоломеј прави такав раскол – зато Господ пројављује Себе, показује патријарху и манастиру Ватопед где је истина. Тако о томе тамо расуђују“, - рекао је тада поклоник Роман Бережнов.

Подсећамо, такође, да је архимандрит Јефрем, кога су многи раније знали као доброг пастира, 21. октобра 2019. године толико радосно примио у свој манастир расколника Ватоломеја, да је поглавару Фанара чак доделио звање духовног покровитеља манастира и одликовао га златним крстом.

 

На фотографији у наслову:

вођа украјинског раскола Епифаније Думенко и архимандрит Јефрем; слика начињена у време хоспитализације оца Јефрема у Кијеву

 

Повезани текстови:

- Ватопедска издаја! Српски "Јуда" Методије поново присутан (фото) 

- Срамно!!! - Хиландар подржао расколнике!!! (фото) 

- Притисак Фанара на Светогорце: архимандрит Јефрем у Истанбулу

1. Ванредна вест: Архимандрит Јефрем напустио Украјину; агенти СБУ спречили врх УПЦ МП да посети старца    

2. Игуман манастира Ватопед Јефрем доживео инфаркт у Кијеву

3.     Појас Пресвете Богородице у Русији (видео)

4.     Чудо у Русији! (фото-видео)

5.     Архимандрит Јефрем одведен са Свете Горе у затвор

7.     Појас Пресвете Богородице, манастир Ватопед и игуман Јефрем (видео - 1. и 2. део на детаљније) 

8.     Искушења игумана Јефрема Ватопедског

9.     Појас Пресвете Богородице, архимандрит Јефрем Ватопедски и мистичка Армагедонска битка

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 07 јун 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.