header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Попут пророка Јоне: Американца кит прогутао и избацио
Попут пророка Јоне: Американца кит прогутао и избацио Штампај Е-пошта
понедељак, 21 јун 2021

 Ронилац Мајкл Пакард (56) преживио је када је ухваћен код обала Масачусетса (САД) у устима кита грбавца. Животиња га је затим испљунула.

Мајкл Пакард каже да је ронио на дубини од око 14 метара у водама близу мјеста Provincetown, у Massachussetsu, када му се све „замрачило“.

„Одједном сам осјетио невјероватно јак трзај, сљедеће што сам примијетио био је потпуни мрак ... Могао сам да осјетим да се крећем и да кит стеже мишиће у устима“, рекао је спашени рибар.

Према Пакардовим ријечима, испрва је мислио да га је појела ајкула, али је онда, због недостатка зуба, схватио да је у устима кита. Будући да је био у грлу животиње, мушкарац је рекао да је размишљао о смрти и сјећао се своје дјеце.Ронилац је поновио да је у устима кита провео 30 до 40 секунди те да је био готово па увјерен да ће умријети.

Пацкард процјењује да је у китовим устима био око 30 секунди, али је могао дисати, пошто је и даље имао ронилачку опрему. Онда је кит изронио, протресао главом и испљунуо га.

Пакарда је спасио колега из чамца на површини мора.

„Видио сам свјетло и ускоро сам био ван воде“, испричао је Пацкард за Cape cod times Међутим, кит се, рекао је, осјећао нелагодно и одлучио је да га испљуне. Пакард је сада у болници.

Љекари су дијагностиковали оштећење меког ткива, али нису пронашли озбиљне повреде или преломе.

Јооке Robbins, директорица студија о киту грбавцу у Центру за морске студије у Provincetownu каже да нема разлога да сумња у ову причу.

Robbins тврди да никада није чула за случај ове врсте, али да је веома могуће да се Пакард „нашао на погрешном мјесту и у погрешно вријеме“.

„Не вјерујем да је лаж, јер познајем људе о којима се овд‌је ради… Имам сваки разлог да вјерујем да је ово истина“, рекла је Robbins за АФП.

„Када китови лове, јуришају напријед, отворе уста и усисавају рибу и воду великом брзином“, каже, те додаје да имају велика иста, али не и грло, тако да су мале шансе да прогутају човјека.
„Важно је да људи знају да је, када виде кита, најбоље држати добру дистанцу. Китови морају имати простора“, додала је.

​"Киту још нисам дао име, а мене много људи сада зове‘Јона", нашалио се Мајкл Пакард.

Слично се догодило бибчијском пророку Јони. Наиме, пророка Јону, по заповијести Господњој, прогутао је кит. Јона је провео у трбуху кита три дана и три ноћи. Налазећи се жив у трбуху кита, али у смртној невољи и опасности, Јона се покајао, и завапио ка Господу из утробе кита као из гроба, молећи се Господу и кајући се за гријех свој и обећавајући да ће извршити заповијест Господњу. Милосрдни Господ услиши молитву Јонину, и заповеди киту, те избљува Јону на земљу (Јон 2, 1-11). Обревши се на земљи, и угледавши свјетлост дана и небо и земљу и море, Јона узнесе свесрдну благодарност Богу што га избави од смрти.

 

Извор: "Веронаука.нет"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 21 јун 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.