header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Мученица нашег времена Ана Калојан
Мученица нашег времена Ана Калојан Штампај Е-пошта
недеља, 20 јун 2021
          Житије Свете Новомученице Ане Курдске (22 децембра / 04 јануара) Ане М. Калојан представља једно од мноштва најновијих мученика, људи, пострадалих за Христа у најновије, постсовјетско време.

   Ана Калојан се родила 18. децембра 1987. године у породици Курда – Језида, живела у станици Базковска (станица - велико козачко насеље), рејон Шолоховски, област Ростовска. У јесен 2012. године девојка је поверовала у Христа и примила Православље. Тајну крштења у Сретењском Храму станице Базковске извршио је старешина храма, протојереј Валериј Харитонов. Ана је постала активна парохијнка, без обзира на претње од стране својих сродника – Језида, и старала се да све своје слободно време проводи у Храму, старала се да помогне Храму, предузимала све послове по Храму. 

   Родитељи девојке, њени сродници, сва заједница Језида покушавала је да убеди Ану да се одрекне од Христа и врати се у језидизам, али сви покушаји, укључујући и силу, преко удараца и претњи, били су безуспешни. Почео је Божићни пост, Ана је често приступала Исповести и Светоме Причешћу, припремала се да сретне Рођење Христово, сашила себи лепу хаљину - али празник Рођења Христовог, на земљи, дочекати њој није било суђено. 

   У ноћи 4. јануара 2013. године (по новом календару, а по православном 22. децембра 304. године) девојку су тукли до смрти сопствени родитељи и браћа. Браћа су Ани прво поломили обе ноге, да не би могла да бежи, затим је отац почео да је бије арматуром по целом телу а мајка ју је тукла цепаницом по глави. Сваки ударац је праћен захтевом да се одрекне од Христа, на шта је мученица верно одговарала одбијањем, све до саме смрти. На тај начин, у дан када Света Црква празнује дан великомученице Анастасије Узорешитељнице, мученички је скончала за Христа од руку својих родитеља, мученица Ана Калојан. (Света великомученица Анастасија Узорешитељница мученички је пострадала 22. децембра 304. године, по неким изворима у тадашњем Сирмијуму – данас Сремској Митровици, а по неким у Риму, или на италијанском острву Палмарија – прим. прев.).

 

 

   Отац мученице преузео је на себе сву кривицу за убиство кћери и био је осуђен на 7 година. Мученицу су сахранили на језидском гробљу близу засеока Верхњетокинског али одвојено од језидских гробова. Гроб мученице Ане поштује се од православних хришћана.

  У разговору са протојерејем Василијем Хадикиним, свештеником Шахтинске Епархије, он је саопштио да они поштују Ану Калојан на Верхњем (Горњем) Дону као Свету Мученицу. Као руководилац Епархијске комисије за Канонизацију Светих он сакупља све материјале, везане за њу, ради канонизације Новомученице Ане у Руској Православној цркви.

 

Извор: „Пет година служења“ – Шахтинска Епархија, стр. 92, монах Мадај (Маамди).

Преузето са: "Москва Трећи Рим"

Превод са руског за "Борбу за веру": Д.В.

 

 _______________

 Језиди – народ, који углавном пребива на северу Ирака, субетнос Курда. Такође се осећају као посебан народ од Курда и посебна етничка заједница. Радикални активисти курдског националног покрета инсистирају на укључивању Језида у курдску заједницу а што не наилази на подршку ни код Језида ни код већине Курда.

   Говоре на језику Ездики, дијалкту курдског језика Курманџи.

   Религија Језида је језидизам, који је настао на основу зороастризма. Језиди су монотеисти – следбеници јединобоштва.

   Углавном пребивају на северу Ирака (Ирачки Курдистан), на простору постсовјетских држава и у земљама Европе. У Првом светском рату Језиди су, на страни Руске империје, ратовали против Османске империје у време када су многи Курди – муслимани активно учествовали на страни Турака у геноциду над Јерменима и Асиријцима. Тако су Језиди мигрирали у Руску империју а потом и у државе Европе.

   Како ни курдска национална држава није створена то ни тачних података о Курдима, а посебно о Језидима, нема. Према различитим изворима, на планети има до 2 милиона Језида. У време владавине Садама Хусеина Језиде су покушали да региструју као арапе.

   Кроз историју, Језиди су искусили угњетавање од стране муслиманске већине, који су их сматрали „неверницима“. Језидска вера гласи: да се Језидом не постаје него само рађа.

   Од 2014 године Језиди су изложени геноциду у Ираку од стране терористичке организације „Исламска држава Ирака и Леванта“ („ИДИЛ“).

https://ru.wikipedia.org/wiki/

Последњи пут ажурирано ( недеља, 20 јун 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.